Cele mai multe dintre femei se confruntă cu arsurile stomacale în sarcină. Uite ce le cauzează și cum poți să scapi de ele!
Atunci când ești însărcinată, musculatura trebuie să fie relxată, pentru ca bebelușul să se poată dezvolta și crește în burtica ta, iar corpul eliberează în acest scop mai mult progesteron. Nivelul ridicat de progesteron relaxează inclusiv valva care închide intrarea în stomac, permițând astfel acidului să urce și determinând senzația de arsuri stomacale.
În plus, schimbările hormonale afectează întreg procesul de digestie, iar presiunea exercitată de uterul în creștere asupra stomacului agravează și ea arsurile stomacale.
Cum previi arsurile stomacale:
Pe măsură ce sarcina avansează, stomacul are din ce în ce mai puțin loc, iar kilogramele în plus pun o și mai mare presiune pe stomac, ceea ce agreavează arsurile stomacale. Supraveghează-ți meniul, astfel încât să nu iei prea multe kilograme în sarcină și redu porțiile la o masă, mărind numărul de mese, la nevoie. Mănâncă puțin și des!
Deși fiecare corp reacționează diferit la anumite alimente, unele sunt cunoscute ca declanșatoare pentru arsurile stomacale. În timpul sarcinii este bine să eviți citricele, roșiile, măncărurile grase, prăjelile, felurile picate, ciocolata, cafeaua și toate băuturile carbogazoase.
Ar fi de preferat să introduci mai multe lichide în alimentația ta – stomacul tău va digera mai ușor un milkshake față de banană și lapte consumate separat. Atunci când mănânci alimente solide, mestecă-le foarte bine, pentru a ușura procesul de digestie și a preveni arsurile stomacale.
Noaptea, arsurile stomacale sunt încă și mai puternice – pentru a le evita, nu mânca înainte de culcare (ultima masă să fie cu cel puțin 3 ore înainte de ora de somn) și dormi cu o pernă în plus, astfel încât trunchiul să fie mai ridicat. Pentru a evita arsurile stomacale în sarcină se recomandă să dormi pe partea stângă (vezi de ce mai este indicată această poziție de somn în sarcină)
foto Shutterstock