În primii 3 ani de viață incidența episoadelor de otită este foarte mare. Asta petru că la copii, trompele lui Eustachio sunt mai scurte si poziționate mai orizontal decât la un adult. Copiii sunt predispuși la otite în special iarna și primăvara, când sunt mai dese și episoadele de răceli, care provoacă acumularea de secreții nazale.
Alăptează-l cât mai mult! Pe de o parte, laptele matern conține anticorpi care îl protejează de bacterii și virusuri, pe de altă parte, pentru că mișcarea de sucțiune din sânul mamei ajută la dezvoltarea trompei lui Eustachio și la buna funcționare a urechii interne și medii.
Dacă îl hrănești cu biberonul, ai mare grijă să nu-l lași să adoarmă cu biberonul în gură, la orizontală – poziția favorizează acumularea la lapte la nivelul urechi și înmulțirea bacteriilor.
Nu expune bebelușul la fum de țigară (ar trebui ca în casa unde există un bebeluș să nu se fumeze, oricum!)
Nu-i da suzeta – studiile arată că utilizatorii de suzete au mai multe episoade de otite decât cei care bebelușii care nu sunt prieteni cu suzeta (vezi aici cum să-l dezveți de suzetă fără mari drame).
Pe timp de vară, mai dese sunt episoadele de otită extrenă acută difuză – cauzate de contaminarea microbiană din apa piscinelor. O altă cauză pentru declanșarea acestui tip de otită o reprezintă utilizarea bețișoarelor pentru urechi, care inflamează pielea conductului (vezi și cum să cureți corect ceara din urechile bebelușului)
foto Shutterstock