Anxietatea de separare își face apariția în preajma primei aniversări, paradoxal, exact atunci când copilul tău începe să fie mai independent și să pornească în explorări. Un prag normal în dezvoltarea celui mic, anxietatea de separare poate fi diminuată sau poate căpăta proporții, în funcție de reacțiile părinților. Uite cum să previi și cum să tratezi anxietatea de separare.
Psihologii spun că anxietatea de separare se declanșează ca urmare a unui conflict intern pe care îl trăiește copilul atunci când începe să facă primii pași. Pe de o parte vrea să cunoască mai bine lumea din jurul lui și poate acum să înceapă să o facă, pe de altă parte, tocmai aceste explorări îl îndepărtează de mama și tata, sursa lui de siguranță și cnfort emoțional.
Copilul mic încă nu înțelege că doar pentru că nu mai vezi ceva nu înseamnă că nu mai există și resimte îndepărtarea mamei (în special), ca pe o despărțire definitivă, de unde și anxietatea de separare.
Se pare că o modalitate eficientă de a contracara măcar o parte dintre senzațiile de teamă și abandon pe care le resimte cel mic atunci când tu dispari din peisaj este jocul de-a v-ați ascunselea. Joacă-te împreună cu cel mic încă din primele luni de viață. Întâi acoperă-ți fața cu mânuțele și dă-le la o parte, arătându-ți din nou chipul. Dacă vei repeta mișcarea de câteva ori, vei observa că cel mic se va grăbi să-ți îndepărteze el mânuțele de pe față și va fi foarte bucuros să te regăsească. Apoi, pe măsură ce bebe crește, poți continua jocul folosind anumite obiecte, pe care le ascunzi doar pentru ca el să le găsească sau ieșind din cameră și apărând din nou în cadrul ușii. Atunci când se îndepărtezi mai mult, mărește puțin câte puțin și intervalul de reapariție, pentru ca el să învețe că și atunci când lipsești mai mult, tot te va găsi. Asta îl va ajuta mai târziu, atunci când se va instala anxietatea de separare, care nu este un moment opțional în dezvoltarea unui copil, ci o etapă prin care trec toți copii, mai devreme sau mai târziu. Unii copii manifestă anxietatea de separare în jurul vârstei de doi ani. Nu întâmplător, aceasta se declanșează atunci când mama se întoarce la birou.