Cum să păstrezi hainele ca noi

Nu, nu este un slogan publicitar – poți păstra hainele ca noi mai mult timp dacă acorzi puțin mai multă atenție spălatului și renunți la unele obiceiuri care deteriorează rufele mai repede.

Alege programul bun

Deși chiar și cele mai simple mașini au mai multe programe, inclusiv de spălare delicată, noi pornim mașina automat, pe 40 de grade, chiar când avem haine care necesită un alt tip de spălare. Sau băgăm împreună rufele pătate, pentru care folosim un program de peste 60 de grade, împreună cu altele care ar putea fi splăate la 30 sau 40 de grade. Ca regulă generală, cu cât folosești temperaturi mai joase și programe de centrifugare cu mai puține rotații pe minut, cu atât vei avea rufele în bună stare mai multă vreme.

Folosește detergentul potrivit

Nu toți detergenții sunt la fel, chiar dacă au un preț asemănător. Detergenții pudră, de exemplu, sunt ceva mai duri cu țesăturile, așa că pentru haine ar fi de preferat să alegi variantele lichide. Uită-te cu atenție nu numai la preț, ci și la etichete – anumite formule te ajută să păstrezi culorile mai mult timp și previn micșorarea hainelor și există detergenți special formulați pentru țesături delicate.

Pune 'delicatele' în săculeți

Pentru chiloți, sutiene, șosete sau cordoane este bine să folosești săculeți de rufe – nu costă mult și previn destrămarea lor și agățarea în capse, nasturi etc. În plus, le găsești mai ușor odată ce mașina a terminat programul de spălare și nu mai stai să le descurci de printre celelalte rufe.

Spală hainele pe doshaine noi

Asta se recomandă în special pentru rufele care necesită spălare delicată, dar este valabil pentru toate piesele tale vestimentare – dacă le speli pe dos, țesăturile sunt mai protejate și eviți riscul ca nasturii sau fermoarele să agațe de alte rufe și să le distrugă.

Nu mai folosi uscătorul

Uscătorul este un mare dușman al rufelor tale. Poate economisești timp, dar el deteriorează mai repede țesătura și scurtează viața hainelor tale. Cu excepția jeans-ilor, pantalonilor de trening sau de pijama, nimic altceva nu ar trebui pus în uscător sau uscat la sursă de căldură. Hainele tale se vor păstra ca noi mai multă vreme dacă le vei lăsa să se usuce natural, la aer curat.

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie
Buton