Mulți părinți se plâng că juniorii lor sunt răsfățați, dar copiii nu se nasc răsfățați, ci ajung să se comporte așa, în urma reacțiilor noastre. Uite cum să nu răsfeți copilul și unde greșești ca părinte, în relația cu cel mic.
Mulți părinți fac lucruri în locul copiilor până la o vârstă înaintată. În timp ce este firesc ca în primul an să îl ajuți în cam toate pe cel mic, după această vârstă, dacă nu îl înveți deloc cum să mănânce, cum să se spele pe mânute, cum să se spele pe dinți sau cum să se lege la șireturi, va crește incapabil să se descurce în cele mai mici situații și va fi catalogat drept răsfățat.
Copilul cu părinți prea protectori și care doresc să facă ei totul pentru copil, pe motiv că el e încă mic și nu poate, sau acei părinți care doresc să câștige puțin timp, căci, într-adevăr, dacă lași copilul să facă ceva de unul singur, durează, reușesc să creeze mari frustrări pentru junior.
Pentru că el va aștepta și după ce va intra în colectivitate, ca altcineva să facă lucruri pentru el, așa cum fac mami și tati. Și, desigur, educatoarea nu poate face pentru fiecare în parte lucruri (și nici nu trebuie să o facă). Așadar, copilul se vede singur și 'nedescurcat' într-o lume pentru care nu este pregătit.
Făcând lucruri în locul copilului, la vârste la care ar trebui deja să le poată face singur (vezi aici când poate face anumite lucruri), ajungi să hanidcapezi copilul prin comparație cu alții de vârsta lui. Copiii cărora li se încurajează independența învață mai mult, mai repede și mai bine, spre deosebire de micii răsfățați, care obișnuiți să primească ajutor pentru toate, vor aștepta inclusiv să li se spună cum să reacționeze sau cu ce să se joace.
Verifică puțin comportamentul tău în raport cu copilul și încearcă să-l lași să 'zboare'. Îi va fi greu la început, obișnuit fiind să fie mereu protejat.