Nu e de mirare ca vedem atatia adulti cu unghiile ciuntite pe strada. Acest obicei nu este specific doar copiilor si nu debuteaza neaparat in copilarie. Spunem despre rosul unghiilor ca este un obicei urat, nu atat de urat ca scobitul in nas, dar poate fi mai periculos.
Unii isi rod unghiile cu o adevarata pasiune, chiar furie. Am cunoscut un copil ai carui parinti au ignorat gravitatea „pasiunii cu care puiul lor isi rontaia unghiile de la maini si au incercat sa-l impiedice sa mai faca acest lucru dand cu diferite substante pe degetele.
Un scurt timp obiceiul inceta (nu de alta, dar unghiile ajunsesera de cativa milimetri si nu mai avea ce sa roada), dar pasiunea era asa de mare, incat a trecut la rosul unghiilor de la picioare, in pozitii contorsionate.
Nimic nu conta, nici macar faptul ca picioarele erau foarte murdare – fiind vara, copilul umbla in sandalute cu piciorul gol. Nu mai trebuie sa va spun ca a ajuns in spital cu o infectie digestiva foarte grava… Culmea, parintii se gandeau si atunci – cand viata copilului atarna de un fir de par – ca poate a mancat ceva infectat…
Rosul unghiilor nu este neaparat generat de nervozitate, dar un rontaitor de unghii creeaza imaginea unui personaj nervos, chiar daca nu este. Din motive de sanatate, igiena, aspect, este bine sa incercam sa determinam copilul sa isi lase unghiile in pace. Ce putem face?
Mai intai, trebuie sa urmarim cand apare cel mai frecvent obiceiul – de cele mai multe ori, ne rontaim unghiile in timpul unor activitati care nu necesita concentrare: privitul la televizor, mersul in masina, ascultatul povestilor etc. Altii, dimpotriva, le rontaiesc atunci cand se concentreaza la sarcini scolare.
Fa o lista a activitatilor sau momentelor cand copilul face acest lucru. Pune-le in ordinea frecventei aparitiei – de la cel mai frecvent pana la cel mai rar. Vezi daca roade numai unele unghii sau pe toate. Studiaza acest lucru impreuna cu copilul.
Fotografiaza-i degetelele, asa rontaite cum sunt, si compara-le (impreuna cu el) cu unghiile altor oameni din reviste sau cu orice alte imagini cu maini. Atentie: fara sa ii ti morala copilului ori sa faci comparatii.
Doar observati. Afara, jucati jocul observarii – uitati-va dupa oamenii care isi rod unghiile, identificati dupa aspectul mainilor, iar daca surprindeti pe cineva rontaind, comentati in soapta imaginea dezagreabila pe care o ofera acel om.
In situatiile identificate cu frecventa cea mai mare de aparitie a rontaitului, invatata copilul sa se detensioneze – inspirand cu pumnii stransi, expirand cu degetelele relaxate de cateva ori. Da-i in mana un obiect cu care sa se joace. |nvata copilul cum sa foloseasca o pila de unghii sigura (nu metalica), pentru a-si netezi marginile unghiilor.
Dezvatarea de rosul unghiilor este mai usor de facut atunci cand infranarea de la a rontai se face cu participarea copilului, cand cel mic este implicat in controlarea actiunii, nu doar criticat sau pedepsit pentru ca o face.
Este important sa fie si recompensat pentru situatiile cand a reusit sa se abtina un anumit interval. Daca intr-o zi a reusit sa nu isi mai roada unghiile, acest „eveniment trebuie nu doar laudat, ci si „premiat. Esecul este ceva temporar, trebuie perseverat.
1. Dezvatul ia timp
Rosul unghiilor poate deveni un obicei pentru toata viata daca nu este corectat. Corectia dureaza cel putin o luna, doua.
2. De ce apare
De multe ori, obiceiul este generat de teama, neliniste, nerabdare, inabusirea impulsului pentru care copilul a fost pedepsit.
3. Motiveaza-l
Creste motivatia pentru controlul rontaitului. Daca rosul unghiilor apare la televizor, opreste televizorul pe loc. Daca, insa, se abtine, rasplateste copilul cu inca 15 minute de vizionare.
4. Exemplul personal
Fetitele „cedeaza rosul unghiilor in favoarea unei manichiuri ca a „lui mami – daca nu cumva si mami isi roade unghiile… Folosirea lacului de unghii o perioada ar putea fi solutia.
5. Nu lasa marginile unghiilor cu suprafete neregulate, care sa fie motiv de rontait, ci mentine-i aspectul ingrijit al unghiilor.
Sfatul expertului:
Amelia Dan, medic primar pediatru, CMI Pediatrie:
Cele mai comune afectiuni digestive, de la enterocolitele cele mai „simple pana la cele acute, care necesita spitalizare si pun in pericol viata copilului au ca punct de pornire obiceiul copiilor de a-si baga mainile murdare in gura si de a-si roade unghiile. Ganditi-va, de exemplu, ca, in parcuri, unde copilul se joaca in nisip si pe urma isi duce mana la gura, isi fac nevoile cainii, pisicile, sobolanii etc. Supravegheati-va copiii!
Text: Cristiana Haica,
Foto: 123rf.com