Daca scutecul este uscat timp de doua ore consecutiv intre urinari, daca are defecatii la ore relativ fixe, este capabil sa urmeze instructiuni simple, nu ii place cand are scutecul murdar cere sa fie schimbat si vrea sa mearga singur la toaleta sau cere chilotei, e momentul!
Daca inca nu vorbeste (mai ales baietii), iti dai seama ca vrea sa faca pipi sau caca dupa expresia fetei, postura corporala sau dupa sunetele pe care le scoate inainte sa se intample (inseamna ca el stie ca urmeaza sa faca).
Daca cel mic a inceput sa iti spuna ca a facut in scutec, lauda-l ca te-a anuntat si incurajeaza-l sa iti spuna mai devreme data viitoare. Cand observi ca ar fi pe punctul de a face ceva, intreaba-l daca nu ar vrea sa mearga sa faca la olita/toaleta du-l de manuta acolo si arata-i cum se foloseste obiectul respectiv.
Daca nu face imediat, mai tine-l acolo unu-doua minute si nu insista sa faca – inseamna ca nu e pregatit si manifesta rezistenta. Pana data viitoare, daca a facut in scutec, goleste continutul in olita, ca si cum ar fi folosit-o si arata-i cum ai fi procedat daca ar fi facut in ea.
Care este varsta potrivita?
Foarte multi copii au chiar la doi, trei ani vezica infantila (nematurizata inca). De aceea spuneam ca timpul olitei a venit atunci cand intervalul dintre urinari este de cel putin doua ore.
La fel de importanta este si abilitatea copilului de a recunoaste senzatia de urinare si defecatie, deoarece daca el nu isi da seama ca „ii vine, pregatirea pentru a face la olita este inutila. Unii copii arata acest semn in jurul varstei de doi ani, insa majoritatea la varsta de trei ani.
Aceasta este maturizarea fiziologica. Maturizarea fizica presupune abilitatea de a merge (la si de la baie), de a-si ridica sau da jos chilotelul, de a se aseza si ridica singur de pe olita/toaleta.
Unii copii nici nu merg la un an – cum sa vrem sa faca la olita? Ultima componenta a maturizarii, probabil cea mai importanta, este cea psihologica – dorinta de a face la olita. Daca micutul nu vrea sa stea pe olita, credeti-ma: efortul este inutil! Il puteti obliga sa stea pe oala, insa nu il puteti obliga sa si urineze.
Dupa ce observati aparitia acestor semne enuntate, mai asteptati in medie trei luni inainte de a incepe „antrenametul pentru a face la olita/toaleta. Lasati-l sa observe cum folosesc altii toaleta, vorbiti-i despre faptul ca va face si el curand acolo, precum copiii mari. Nu-l grabiti: este un pas important inainte!
Ce sa nu faci:
– Nu obliga copilul sa faca la olita/ toaleta doar pentru ca toti copiii prietenelor fac asa sau pentru ca bunicii pretind ca e deja mare pentru a mai face in scutec. Fiecare copil are o varsta anume la care se simte pregatit. Cand a invatat sa mearga sau sa vorbeasca l-ai obligat?
– Nu pune copilul la olita inainte ca el sa fie gata din punct de vedere psihologic si fiziologic pentru asta. Unii pot avea succes (am auzit mame aberante care se mandreau ca bebelusii lor de sase luni fac deja la olita), insa pretul succesului e mare. Si va asigur ca nu merita.
– Nu certa copilul daca – odata inceput antrenamentul pentru olita – mai face si pe el. Capatarea obisuintei dureaza luni de zile. Poti sa ii creezi complexe mai mari pe care si tu, si el le veti plati scump.
– Nu incepe pregatirea pentru olita in perioade stresante pentru voi sau copil (zugravit, mutat, musafiri, un nou bebelus in familie).
Text: Cristiana Haica , Foto: Dreamstime.