Nu mai este nicio noutate că bucătăriile au devenit cele mai ocupate încăperi din întreaga locuință. Mai mult decât oricând, bucătăria este locul de întâlnire al întregii familii.
Atunci când ai copii petreci și mai mult timp în bucătărie și oriunde ești tu, sunt și ei. Iar indiferent dacă mănânci, lucrezi sau gătești, un ochi este tot timpul îndreptat asupra lor.
De aceea, crearea unei zone pentru copii în bucătărie, este o soluție bună atât pentru nevoile lor, cât și pentru tine.
Copiii se bucură dacă le oferi spațiu și îi lași să te ajute. O bucătărie prietenoasă pentru copii este o bucătărie fericită iar conceptele de bază trebuie să fie organizare, participare și distracție.
Configurarea încăperii
Amenajarea în spațiu deschis este practică și modernă iar atunci când suprafața încăperii permite, amplasarea unei insule este cea mai bună soluție deoarece aceasta poate să deserveacă mai multor activități simultan. Bucătăriile nu mai sunt astăzi doar estetice și funcționale, ele alcătuiesc un spațiu multifuncțional în care se desfășoară cea mai mare parte a activităților în familie.
Ușa bucătăriilor nu mai stă închisă pentru a ține copiii deoparte de activitatea de gătit, în cele mai multe case, aceasta nici nu mai există.
Dacă alegi o mobilă de bucătărie cu insulă poți considera un blat la înalțimi diferite, astfel încât copiii să poată ajunge ușor la partea coborâtă a blatului. Suprafața aceasta poate fi folosită cu succes și după ce copii cresc. Avantajul amenajării cu insulă este că cei mici pot sta într-o parte a acesteia în timp ce gătitul și prepararea mâncării are loc în cealaltă. Se poate integra și o băncuță care poate fi folosită pentru citit, snack sau lecții. Alege scaune care intra cu totul sub blat ca sa nu irosești spațiu iar pentru copiii mici poți avea un scaun tip scăriță.
Daca vrei să implici copiii în activitățile culinare asigură-te că au loc unde să lucreze. În cazul în care insula nu este o opțiune din cauza bugetului sau a spațiului și alegi o bucătărie în L, sau U ține cont că suprafața de lucru să fie suficient de mare pentru a putea sta unul langa altul. Uneori o masă de lucru mică poate fi o alternativă.
Planificarea fluxului de trafic este de asemenea foarte importantă. Zonele trebuie bine delimitate, așezate într-o ordine rațională, să fie aproape și să fie curat tot timpul.
Materiale
Încearcă să eviți fronturile lucioase, pe o suprafață lucioasă zgârieturile se văd foarte ușor la lumină.
De asemenea urmele lasate de mâinile celor mici, care sunt mai mereu lipicioase, vor fi vizibile imediat. Fronturile din lemn sunt de asemenea pretențioase chiar dacă lemnul este un material cu durată mare de viață. Acesta evoluează în timp, nu vei putea schimba o ușă peste 3 ani dacă se zgârie pentru că va aparea o diferență de culoare. Suprafețele mate din PAL sau MDF sunt cele mai potrivite pentru că pot ascunde cel mai bine murdăria inevitabilă și grăsimea.
Blaturile din cuarț și porțelan sunt ideale pentru o bucătărie în care stau și copii. Ambele sunt rezistente la zgârieturi, pete și caldură. Suprafețele din cuarț sunt igienice deoarece materialul nu este poros și astfel bacteriile și mucegaiul nu au unde să se ascundă. Porțelanul nu se pătează, nu se zgârie și nu necesită întreținere, va arăta la fel și peste 20 de ani.
Blaturile compozite termoformabile se pot zgâria ușor iar cele din inox deși sunt moderne și igienice, vor face urmele vizibile.
Suprafețele din laminat pot fi o variantă bună pentru un buget mai mic însă utilizarea trebuie să fie corespunzătoare.
Pardoseli
Într-o bucătărie în care stau copii, gresia și piatra ar trebui să lipsească mai ales dacă acestea sunt lucioase. Suprafețele de acest fel pot deveni foarte alunecoase în special dacă sunt umede.
Materialele recomandate pentru pardoseală din bucătărie sunt acelea care rezistă unui trafic destul de intens, este ușor de curățat , nu se strică sau se pătează ușor cu apă, mâncare sau alte lichide. O opțiune bună este parchetul din lemn masiv sau laminat, special creat pentru bucătarie.
Electrocasnice
Într-o casă în care locuiesc copii mici plita cu inductie este cea mai bună variantă deoarece elimină existența unei flăcări deschise, suprafața acesteia încălzindu-se de la vasul de gatit. Oprirea plitei este automată la ridicarea recipientului. În plus este si cel mai rapid sistem de gătire existent la ora actuală. O oală cu apă va fierbe cam de două ori mai repede pe acest tip de suprafață față de o plită cu gaz. Si cu răbdarea copiilor nu te poți juca. Aceasta se curăță ușor și este sigură în exploatare.
Este recomandată instalarea aparatelor electrocasnice la semi înalțime deoarece utilizarea este extrem de confortabilă iar spatele tău nu va fi solicitat. În plus accesul copiilor nu mai este atât de facil. La înalțime se pot monta atât cuptorul cât și mașina de spălat vase, frigiderul sau aparatul de cafea.
Chiuvetele trebuie alese cu grijă deoacere vor fi intens folosite de toți membrii familiei. O alegere bună ar fi chiuvetele din material compozit (granit) care se curăță, se întrețin ușor și sunt foarte rezistente. O chiuvetă mare, adâncă, cu o singură cuvă are avantajul că nu veți stropi.
Abia atunci când ai copii mici vezi adevarata utilitate a cuptorului cu aburi.
Aceste cuptoare permit gătirea legumelor sau a cărnii într-o atmosferă de aburi. Adaosul de grăsime nu mai este necesar, mâncare obținută fiind mai sănătoasă păstrându-se în același timp aroma, culoarea și vitaminele ingredientelor. Chiar și banalele legume fierte devin acum pline de savoare pentru că vitaminele nu se vor elimina o dată cu apa în care au fost fierte. Rezultate spectaculoase se mai obțin și la gătirea peștelui sau a orezului. Cu ajutorul unui astfel de cuptor puteți găti pe mai multe niveluri, pregătind în același timp mai multe tipuri de mâncare fără a amesteca aromele.
Poți să te gândești și la instalarea unui sertar frigider pentru ca cei mici să se poată servi cu gustări sănătoase, fără a avea acces la frigiderul principal. Acesta trebuie neapărat amplasat cât mai jos, în corpul de bază.
Un sertar cu încălzire poate fi de ajutor pentru a păstra mâncarea caldă copiilor când vin de la școală sau alte activității. Este foarte util pentru familiile cu program încărcat și diferit.
Sfat
Dedică copiilor un sertar al mobilei de bucătărie pentru a îl umple cu spatule de plastic, șervețele, căni, linguri de lemn. Încurajează-i să gatească și să participe la activitățile de preparare și gătire. Amintește-ti de copilăria ta când rămâneai fascinat de amestecul ingredientelor, de aroma glorioasă a unui tort proaspat și plăcerea punerii cireșei pe tort. Copiiilor le place sa fie implicati iar gastronomia este o modalitatea foarte bună de a-i lăsa să fie creativi. Învață-i cum să se descurce singuri în bucătarie, cum să aprecieze importanța unei alimentații sănătoase și cum să utilizeze instrumentele din bucătărie arătâdu-le proceduri sigure pe care aceștia să le urmeze.