Daca esti un parinte constient de valorile pe care ai vrea sa le aiba copilul tau in sistemul sau de valori, inseamna ca deja te-ai gandit la implicarea lui in treburile casnice. Si ai aflat ca nu este usor. Deci nu continua sa il mituiesti/ ameninti sa le faca. Incearca si altceva.
Indiferent ca ai o familie numeroasa sau sunteti numai voi trei, activitatile din casa trebuie impartite intre voi pentru ca lucrurile sa mearga bine.
Nicio persoana nu ar trebui sa isi asume sau sa fie facuta responsabila pentru toate treburile casnice. Aici includem si persoanele casnice, fie ca este vorba de mama sau de tata, pentru ca oricine merita si are nevoie de ajutor.
Sarcinile casnice trebuie impartite intre toti membrii familiei, in functie de abilitatile lor de a le face.
In plus, si foarte important, a face treburile casei impreuna, ca o echipa, favorizeaza unitatea familiei si, de ce nu?, cresterea increderii in sine, mai ales cand este vorba de copil.
A lucra impreuna pentru acelasi obiectiv mai dezvolta si responsabilitatea unuia fata de ceilalti. Se creeaza sentimentul de „acasa” pentru toti membrii familiei. Dar oricat de echilibrat am vrea sa impartim treburile casnice intre membrii familiei, ceva tot va fi „nedrept” pentru unul/unii dintre ei, de aceea nu trebuie sa uitam de principiul rotatiei activitatilor.
Incepi cu ceva simplu!
Daca micutul vostru se tine deja pe picioare si este curios ce se afla pe masa, nu aveti decat sa il instalati pe un scaun sigur si sa incepeti sa ii dati primele lectii de bucatareala.
Cand spalati legumele si verdeturile, profitati de ocazie pentru a-l pune sa le si observe: consistenta (rosia-moale, ardeiul-tare), culoarea (invatam culorile cu ocazia aceasta), mirosul lor, ii aratam miezul si semintele. Toate aceste notiuni ii vor fi necesare la gradinita.
90% dintre parinti lauda si sustin actiunile pozitive ale copilului, cel mai frecvent in mod verbal, dar si fizic (prin mici gesturi de simpatie).
Orice copil, cat de mic, te poate ajuta in felul lui la prepararea mesei. Fie ca este vorba de o salata, un tort simplu sau chiar de preparate mai complexe, copilul poate fi un pretios ajutor. Pretios nu pentru tine sau pentru rezultatul activitatii, ci pentru experienta lui de viata, cunostintele noi pe care le capata si mai ales pentru faptul ca petrece timp cu parintele pe care simte ca l-a ajutat.
Ce invata copilul din bucatareala alaturi de parinti? Poate invata, sub varsta de 2 ani, notiuni de matematica si cunoastere a mediului: numaratul – cate felii avem aici? Una, doua, trei; culorile – uite ce culoare are rosia! – este rosie, uite si ardeiul ce verde este etc., mirosurile asociate diferitelor fructe sau legume si nu numai; consistenta – tare, moale, pufoasa etc.
Peste 2 ani – notiuni mult mai complexe de ajutor la gradinita – din ce este alcatuit un fruct, o leguma, care sunt alimentele de baza, unde cresc si cum arata unele plante, din ce se face painea, laptele, care sunt preparatele derivate dintr-o materie prima cum ar fi laptele, faina, fructele etc.
Si mai invata un lucru important: mancarea se face acasa, cu drag, familia lucrand impreuna, nu creste in supermarket sau la restaurant. Vor respecta altfel efortul celor care le-o prepara.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2