Dă-le copiilor tăi ocazia să se confrunte, în joacă, desigur, cu unele probleme de care se vor lovi în viață, ca să-i înveți lucruri importante. Urmează sugestiile noastre.
Cum să aibă responsabilități
Cumpara-i un animalut de companie. Copilul il va vedea pe animal ca pe un prieten: ii vorbeste si se asteapta sa fie inteles, il face partenerul sau in cele mai diverse activitati (de la a dormi, pana la a se juca impreuna), il adora si il priveste ca pe un membru al familiei.
Copilul, alaturi de un animal, va invata sa isi asume responsabilitati – sa-l perie, sa-l scoata la plimbare, sa ii dea sa manance. Se poate relaxa in momentul in care se simte nervos si nu-si poate exprima suferinta: mangaie blanita (bine periata) a unui caine ori a unei pisicute si ii vorbeste ca unui prieten.
Se poate juca la nesfarsit fara sa se simta in nesiguranta atunci cand mama este in alta camera, intrucat pe covoras se aude respiratia micutei vietati.
Competitivitatea
Joaca ceva cu copilul tau fara sa tineti scorul, fara sa formati echipe si sa nu conteze cand iti vine tie randul. Ajuta-l sa se bucure de joc fara sa se gandeasca la scor.
Un pic de competitivitate nu strica – il poate ajuta sa dea ce are mai bun si sa-si testeze limitele; un spirit competitiv prea dezvoltat ii va rapi placerea jocului, fiindca se va concentra asupra rezultatului, nu asupra placerii jocului.
Învață-l să aibă răbdare
Coaceti impreuna niste paine – manual, din ce aveti. Parcurgeti intregul proces si fa-l sa se implice in toate aspectele; folositi drojdie proaspata sau uscata, care trebuie inmuiata in apa.
Amestecati, framantati, verificati, framantati si verificati din nou. Si apoi coaceti. Toate acestea necesita multa rabdare, grija si atentie – calitati de seama, care trebuie invatate in viata. Ai grija ca dupa aceea sa te ajute sa speli si sa faci curatenie in bucatarie!
Ai grija pe Internet!
Iesiti in strada si uitati-va la magazine. Discutati despre ele – care va plac, care nu si de ce. Priviti strada si discutati despre cum crede el ca sunt oamenii pe care ii vedeti.
Mergeti apoi acasa si intrati pe internet, pe diferite site-uri. Comparati strada adevarata cu cea online. Spune-i ca, online, exista persoane cu care nu vrei sa discuti, asa cum pe strada exista unele portiuni periculoase', pe unde n-ai vrea sa mergeti si pe care voi nu le vedeti, asa ca trebuie sa fie foarte atent (citește și Pe internet – ce pericole îl pândesc pe copii)
Exprimarea emoțiilor
Alege o stare de spirit si pune-l sa faca un desen pe aceasta tema. Fa acelasi lucru cu muzica: pune niste muzica clasica, un blues, iar apoi ceva muzica la moda.
Cum il face muzica sa se simta? Il ajuta sa-si exprime sentimentele fara sa aiba impresia ca te bagi in sufletul lui. Vorbeste-i numai de lucruri bune, iar atunci el se va simti in largul lui si va incepe sa iti vorbeasca si de cele rele – cand va simti el nevoia sa o faca.
citește continuarea articolului aici