Cine se plânge că bebelușul se trezește des peste noapte să facă pauză un minut și să se gândească puțin cam cum ar sta lucrurile când doi copii i-ar trezi pe părinți pentru rondul de noapte. Cum duci gemenii la culcare și cum îi ajuți să doarmă mai bine. Iată 3 trucuri simple care te ajută, spun specialiștii.
Crearea unui tipar de somn este foarte important pentru buna dezvoltare a bebelușului și cu atât mai mult contează în cazul gemenilor care, chiar dacă arată (aproape) identic, nu au neapărat același bioritm. Pentru a nu ajunge la capătul puterilor după primele două săptămâni de la naștere și a avea șanse să dormi măcar o noapte întreagă în primul lor an, este indicat să încerci să îi pui la culcare în același timp și să-i trezești în același timp. Dacă ești consecventă, în aproximativ o săptămână vei reuși să-i aduci pe aceeași 'frecvență', în privința orelor de masă și de somn.
Cea mai bună metodă de a adormi gemenii este metoda co-sleeping, care le permite celor mici să doarmă împreună cu părinții, dar în patuț diferit. Până la 3-4 luni este bine ca gemenii să doarmă împreună, spun specialiștii, pentru că s-au obișnuit din viața intrauterină să se simtă aproape, iar despărțirea le produce anxietate și le induce probleme de somn. După 3-4 luni, este bine să doarmă fiecare în pătuțu lui, dar pătuțurile să fie unite, astfel încât să se poată vedea.
De obicei, mama se trezește din reflex să ia bebelușul în brațe dacă acesta se trezește noaptea. Un obicei nu foarte indicat în cazul gemenilor, care se trezesc la intervale apropiate de timp și protestează dacă nu sunt luați în brațe și văd locul ocupat. Pentru a le crea un tipar de somn, este bine să-i duci la culcare când sunt obosiți, dar nu adormiți și să le vorbești, fără a-i lua în brațe atunci când se trezesc, mângâindu-i ușor pe cap și folosind un ton liniștitor. Atunci când te vor simți acolo, se vor liniști și se vor întoarce mai repede la somn, decât dacă i-ai lua în brațe să-i consolezi.
foto Shutterstock