Condimentele intensifică aroma felurilor de mâncare, dar au și proprietăți nutriționale remarcabile. Problema este că sunt atât de multe, încât nu prea știi ce și cum să folosești.
Pentru că nu mai conțin apă, condimentele uscate au o aromă mai puternică decât cele verzi. Dacă folosești condimente proaspte, trebuie să pui cam de două ori mai mult, pentru a obține același efect.
Înainte să folosești condimentul, este bine să-l zdrobești între degete, pentru a-i intensifica aroma.
Uite la ce feluri de mâncare se 'asortează' anumite condimente:
Busuioc : se potrivește la roșii, paste, fasole albă și sparanghel.
Coriandru: adaugă o aromă cărnii de pui, se potrivește la felurile de mâncare ce conțin avocado, orez, porumb, castraveți și morcovi, dar și la pe bază de fasole neagră.
Oregano: are o aromă puternică, înțepătoare, care merge bine cu carne de curcan, paste, dovlecei, roșii.
Rozmarin: cu aroma sa de pin și mentă, parcă, este potrivit pentru carnea de vită și de miel și pentru legume la grătar. Cartofii cu rozmarin sunt delicioși.
Tarhon: are o aromă subtilă, ca de lemn-dulce, potrivită pentru carnea de pui, de miel, pește alb, sparanghel și adaugă o savoare ciorbelor de cartofi.
Cardamom: cu aroma sa dulce, dar picantă, cardamomul se potrivește cu dovleacul în special.
Scorțișoară: intensifică gustul brânzeturilor, al budincilor din orez, ovăz, se potrivește cu plăcintele cu mere și cu prăjiturile cu ciocolată.
Chimen: se asortează cel mai bine cu mâncărurile de cartori și carne de pui, îl poți pune la cușcuș.
Ghimbir: merge bine cu dovleacul, morcovii, cartofii dulci, dar și cu prăjiturele și fursecuri de ovăz.
Șofran: folosește-l când pregătești linte, cartofi, carne de vită și curry.
foto Shutterstock