Rolul de mămică este adesea epuizant, așa că trebuie să acorzi o atenție sporită stilului tău de viață. Sursa principală de energie este alimentația, nutrienții din alimente fiind utilizați pentru a produce energie. Deși corpul folosește ca substrat energetic principal carbohidrații, și alți nutrienți sunt implicați în producerea de energie. De aceea, trebuie să te asiguri că ai o dietă zilnică variată și completă. Iată care sunt alimentele care îți dau un boost de vitalitate și o stare de bine pe parcursul zilei.
Fulgii de ovăz sunt bogați în carbohidrați complecși și fibre. Având un indice glicemic scăzut, zaharurile sunt eliberate lent, fără să provoace creșteri bruște ale glicemiei. Astfel, furnizează energie pentru câteva ore bune. Alături de lapte, miere și semințe sau fructe, terciul de ovăz reprezintă un mic dejun sățios și nutritiv.
Fructele sunt bogate în carbohidrați și au un indice glicemic scăzut. Un smoothie din 2-3 fructe, consumat ca gustare în prima parte a zilei, oferă un adevărat boost de energie. Dacă fructele pasate nu sunt pe placul tău, poți încerca salata de fructe sau poți consuma o porție de fructe și în varianta deshidratată. De asemenea, de ce să nu profităm de produsele naturale românești, cum este gemul de fructe? Totuși, optează pentru gemul fără zahăr.
Pastele integrale sunt mai bogate în fibre decât cele rafinate, având un indice glicemic mai scăzut. Fiind bogate în carbohidrați, acestea îți vor reface rezervele de energie. Însă nu exagera cu mărimea porției, deoarece acest aliment este bogat în calorii.
Alege pâinea integrală în locul celei rafinate. Nu numai că îți va oferi vitalitate pentru o perioadă mai lungă de timp, însă conținutul de fibre îți va îmbunătăți tranzitul intestinal. Astfel, va fi mai puțin probabil să te confrunți cu disconfort abdominal.
Cartoful este o legumă bogată în amidon, înlocuind astfel pâinea, cerealele sau alte surse de carbohidrați în cadrul unei mese. Fie că optezi pentru cartof alb, fie că optezi pentru cel dulce, varianta fiartă este de preferat, pentru că are un indice glicemic mai mic.
Leguminoasele boabe, cum ar fi lintea, fasolea și boabele de soia, sunt bogate în proteine, fibre și carbohidrați, însă au un indice glicemic scăzut. Oferă energie pe o perioadă lungă a zilei și senzația prelungită de sațietate. De asemenea, conțin și alți nutrienți implicați în producerea de energie, cum ar fi magneziul.
Deși nu sunt bogate în carbohidrați, ouăle conțin proteine și lipide care oferă o senzație prelungită de sațietate. În plus, acestea conțin vitamine din complexul B și minerale implicate în metabolismul energetic.
Stridiile sunt un aliment foarte bogat în zinc. Acesta reprezintă un mineral implicat în metabolism și în numeroase reacții enzimatice. Deficitul de zinc este adesea asociat cu stări de oboseală.
Deficitul de B12 se asociază cu stări de fatigabilitate și poate apărea într-o dietă flexitariană (care presupune un consum rar de carne). Ei bine, ficatul de vită este o sursă foarte bogată de vitamina B12, deci te ajută să îți completezi rezervele. Găsești această vitamină și în carne, ouă și pește.
Cafeaua, ceaiul verde și alte ceaiuri obținute din acesta (cel negru, matcha sau altele) conțin o cantitate mare de cafeină. Deși nu oferă energie propriu-zisă, cafeina este un stimulent al sistemului nervos și induce starea de alertă. Totuși, dacă ești în perioada sarcinii sau alăptării, aceste băuturi trebuie evitate.
Pentru zile pline de energie, urmează o dietă variată și sănătoasă, care să conțină alimente din toate grupele alimentare. Nu uita să respecți un orar al meselor și să te odihnești.
Sursa foto: shutterstock.com