Știm că masajul bebelușului are un rol foarte important în primul an de viață, că ajută la creșterea și dezvoltarea celui mic, ba chiar că îl face mai deștept, dacă ar fi să dăm crezare studiilor pe temă. Pentru ca bebelușul să se bucure de toate beneficiile masajului, acesta trebuie executat după anumite reguli. Uite cum să faci corect masajul bebelușului:
Mișcările cu care masezi picioarele trebuie să fie foarte blânde și se încep de la șold spre laba piciorului și înapoi. După 5-10 astfel de mișcări, prinde piciorul între mâinile tale cu palmele desfăcute execută mișcări circulare, ca și cum ai vrea să-ți freci palmele.
Mișcările abdomenului trebuie să fie cicurlare și în sensul acelor de ceas, în timp ce pentru masajul piptului se fac mișcări care coverg către zona inimii și care au rolul de a ameliora disconfortul creat de gaze în stomac, îmbunătățind digestia.
Prinde ușor brațul între palme și masează ușor cu buricele degetelor mare și arătător, ca și cum ai vrea să împingi sângele dinspre degete, înspre umăr. Specialiștii mai recomandă și așa-numitele mișcări de prosop – cuprinde brațul celui mic cu palmele și du mâinile în direcții opuse, ca și când ai stoarce un prosop. Ai grijă să nu aplici o prea mare presiune.
Masajul spatelui este foarte important pentru dezvoltarea abilităților motorii și relaxarea musculaturii solicitate peste zi. Se efectuează mișcările de masaj cu palmele ținute paralel, dinspre zona dorsală înspre ceafă, de-a lungul coloanei, dar nu direct pe coloană și fără a apăsa. Mișcările de prosopel pot fi aplicate din nou pe zona gâtului, pentru a detensiona musculatura.
Sedința de masaj nu trebuie să dureze mai mult de 15-20 de minute, trebuie efectuată într-un mediu plăcut și, contrar practicii uzuale, masajul este recomandată înainte și nu după baie, uleiul de masaj astupând porii și putând provoca probleme dermatologice.
foto Shutterstock