Se apropie cu pași repezi Sărbătorile, vine mama soacră în vizită și trebuie să prezinți cozonaci ca la carte. Chef Alexandra Leon își spune câteva dintre trucurile ei și te ajută să faci și tu cei mai pufoși cozonaci.
In primul rand trebuie sa incalzesti foarte bine incaperea unde vei framanta. Acesta este cel mai mare secret al unui cozonac reusit, in afara de framantatul serios:)
Cand pregatesti maiaua trebuie sa dizolvi drojdia in putin lapte caldut, cu 1 lingurita de zahar si cateva linguri de faina, apoi sa lasi totul la caldura cateva minute, pana creste
Toate ingredientele lichide trebuie sa fie calde. Atentie nu reci, dar nici fierbinti. Este foarte important acest lucru.
Faina trebuie cernuta printr-o sita, deoarece aluatul va deveni mai aerat si mai pufos
Galbenusurile se bat bine impreuna cu zaharul pentru a se topi si astfel ajuta la cresterea aluatului.
Albusurile le batem spuma impreuna cu putina sare si zeama de lamaie, pentru a se intari mai bine. Acestea le vom folosi pentru compozitia cu nuca, cacao sau orice altceva mai doresti sa agaugi.
Atat faina cat si restul ingredientelor se adauga treptat, putin cate putin.
Framanta cu uleiul caldut, pana cand acesta se absoarbe complet in aluat
Framanta mai bine de 30 de minute si lasa deoparte coca in momentul in care pe maini nu mai ai nicio urma de aluat.
Nu uita sa pui pe fundul ligheanului in care framanti cozonacul faina, deoarece altfel aluatul se va lipi.
Pastreaza aluatul la caldura, acoperit cu un prosop.
Dupa ce am modelezi cozonacul si il introduci in tava care a fost tapetata cu ulei si faina, ai grija sa nu introduci imediat cozonacul in cuptor, deoarece acesta trebuie sa mai creasca cateva minute.
Dupa ce a crescut peste nivelul tavii il veti introduce la cuptor pentru aproximativ 45 de minute la 180 de grade.
Nu deschide cuptorul in primele 25 de minute.
Pentru un aspect stralucito, nu uita ca trebuie sa ungi cozonacul cu un ou, folosindu-te bineinteles de o pensula.
foto Shutterstock