Multă lume consideră că alegerea hăinuțelor pentru un bebeluș sau pentru copilul mic este o chestiune simplă și rapidă, mai ales dacă iei în calcul oferta foarte mare de pe piață, atât cea din centre comerciale, cât mai ales oferta din magazinele online.
În realitate, situația devine mult mai complicată decât în cazul adulților, pentru că garderoba unui copil mic trebuie să însemne pe lângă aspect, care nu trebuie niciodată neglijat și foarte multă siguranță și calitate.
În vitrinele magazinelor sau pe site-urile de îmbrăcăminte pentru copii strălucesc o mulţime de modele și culori, care mai de care mai atrăgătoare, astfel încât ți se pare că orice visezi noaptea pentru copilul tău, găseşti ziua în magazine, dacă dispui evident și de bugetul necesar.
Copiii cresc foarte repede
Gândeşte-te însă de două ori înainte de a cumpăra haine pe care s-ar putea să nu le foloseşti decât o dată sau de două ori. Sau chiar niciodată.
În realitate, copiii cresc foarte repede și nu au nevoie de mormanul de haine pe care riști să îl acumulezi. Axeaza-te pe elementele strict necesare copilului precum pijamalele sau lenjeria intimă.
Lucrurile se pot complica și din cauza faptului că rudele și prietenii se simt datori să îți facă cadouri materializate tot în haine.
Vei acumula obiecte de îmbrăcăminte pe care nu le poți refuza, dar cu care, din păcate, nu ai ce să faci. Mai incomod este când cel care ți le-a oferit, de regulă vreo bunică sau mătușă, vrea cu orice preț să vadă și cum arată odorul în hăinuța buclucașă. Iar tu știi clar că nu îți place, o consideri incomodă pentru copil sau iritantă.
Trebuie să te ghidezi în alegerea hainelor după câteva principii de bază, care îți vor folosi și mai târziu când copilul va crește mare și va începe să aibă propriile preferințe legate de constituirea garderobei.
Materialele sunt importante
Este foarte important să știi din ce materiale sunt confecționate hăinuţele, cum să citeşti etichetele și cum să identifici corect mărimea potrivită. Vei descoperi că există numeroase mărci ale căror mărimi diferă chiar dacă se poziționează ca fiind universal valabile.
Se consideră că dulapul unui bebeluș nu ar trebui să conțină mai mult de 4 body-uri cu mânecă lungă, 4 body-uri cu mânecă scurtă, 4 salopete cu mânecă lungă, 4 salopete cu mânecă scurtă, 4 perechi de pantalonaşi, 4 bluziţe tricotate cu mânecă lungă, 2 costume pentru plimbare, 2 jachete. De asemenea, mai ales pentru sezonul rece sunt indicate 4-5 costume întregi, cu botoşi, 2 -3 căciuliţe din bumbac, 2-3 perechi de mănuşi, mai multe perechi de şosete și 3-4 pijamale.
Pe măsură ce copilul crește, după vârsta de 1 an, nu vei mai apela la body-uri și salopetele de bebeluș, pe care le vei înlocui cu bluzite și pantaloni si pijamale pentru baieți și cu rochite și dresuri la fetițe.
Dar și în acest caz nu trebuie să crești semnificant numărul de hăinuțe.
Cel mai bun material pentru hăinuţele nou-născutului, dar și ale copilului mai mare, este bumbacul. De evitat chiar și la vârste mai mari dantela, mătasea, pluşul, lycra sau alte materiale care pot irita pielea.
Haine cât mai comode
Este important ca toate hainele să fie ușor de îmbrăcat, cu manevre cât mai puține și mai simple.
Bebeluşilor, dar și preșcolarilor nu le place să li se pună ceva pe cap, cu atât mai mult să fie îmbrăcaţi cu haine care se trag pe cap, care au nasturi sau funde, acestea din urmă fiind și periculoase deoarece copiii se pot sugruma.
Ideale sunt hăinuţele care se închid cu capse, de preferat în faţă.
Nu cumpăra apoi toate hainele de o singură mărime. Copiii cresc incredibil de repede și nu vor apuca să le poarte pe toate pentru că dimensiunile se modifică practic de la o săptămână la alta.
Dimensiunile trebuie studiate cu atenție
În privința dimensiunilor, de regulă hainele pentru bebeluși sunt dimensinate pe intervale de câte trei luni, cel puțin pînă la vârsta de 1 an: 0-3 luni, 3-6 luni, 6-9 luni, 9-12 luni. De la un an vei vedea dimensionarea anuală 1-2 ani, 3-4 ani, dar există și producători care vor folosi varianta de mărimi: 12 luni, 18 luni și 24 de luni.
Oricum ar fi, se poate întâmpla ca copilul să nu se încadreze ca dimensiuni la o anumită categorie de vârstă și cel mai important este să identifici țara producătoare pentru a descoperi corespondenul corect al mărimii.
Etichetele oferă informații prețioase
Cu siguranță că și etichetele îți pot oferi informații prețioase despre emodul în care sunt calculate mărimile, fiind indicată în final efectuarea unor măsurători ale copilului.
Identificarea mărimii corecte este importantă mai ales dacă faci cumpărăturile online.
Nu cumpăra hăine pentru copilul tău cu mult timp înainte ca el să ajungă la vârsta înscrisă pe etichetă deoarece s-ar putea să nu i se potrivească.
Pentru plimbările în parc sunt suficiente două costumaşe.
Ne imaginăm cât de importante sunt ședintele foto pentru tine, ca de fapt pentru toți părinții, dar nu exagera cu numărul ținutelor de promenadă pentru că vei descoperi în scurt timp că micuțul s-a făcut mai mare, nu mai încape în costumaș, deci ai aruncat banii pe fereastră.
Curățarea hăinuțelor pentru o piele foarte sensibilă
Întreținerea hăinuțelor este la fel de importantă, motiv pentru care trebuie să descifrezi cu atenție etichetele și din punctul de vedere al modului în care lucrurile pot fi spălate și călcate.
Copii, mai ales cei foarte mici, au pielea foarte sensibilă și orice agresiune produsă de haine îi face să sufere.
De aceea medicii recomandă să folosești pentru spălarea hainelor bebeluşilor doar detergenţii speciali pentru ei, testați dermatologic, iar hainele lor să fie spălate separat de cele ale adulților.
Odată ce ai reușit să trasezi câteva reguli pentru achizițiile necesare copilului tău, nu îți rămâne de făcut decât să te bucuri cât mai mult de micuț și să petreci cu el momente cât mai frumoase.
Indiferent de cât de repede crește micuțul tău, la Kara Baby mereu vei găsi o mulțime de modele drăgălașe atât pentru fetițe, cât și pentru băieței.