În timp ce inteligența depinde de o mulțime de factori (inclusiv genetici, alimentari etc), sunt câteva măsuri pe care le poți lua chiar tu, ca părinte, pentru a avea un copil foarte deștept. Uite ce poți face și de ce să te ferești.
Încurajează-ți copilul să fie activ. Sportul îi oxigenează creierul, dar îi și permite să interacționeze cu alții, de la care poate afla informații. Copiii obezi au scoruri mai mici la testele scolare – sedentarismul este în principal legat de vizionarea de filme sau jocuri, iar timpul este petrecut astfel pasiv, în detrimentul interacțiunilor sociale care pot îi pot îmbogăți pe cei mici.
Alege-i un tată tânăr sau mă rog, nu amâna prea mult momentul concepției – copiii născuți din tați care au 20 de ani obțin scoruri mai mari la testele de inteligență decât cei născuți din tați care au 40 de ani! Copiii care au tați în vârstă sunt supuși riscului crescut de disfuncții neurologice, inclusiv autism și schizofrenie, dislexie sau coeficient redus de inteligență.
Ține cât mai multe cărți în casă și învață-l să citească de mic. Copiii provenind din familii în ale căror biblioteci sunt cel puțin 500 de cărți au rezultate semnificativ mai bune la școală. La polul opus, studii realizate pe copii mai mici de 2 ani, crescuți cu un televizor în cameră arată că aceștia au întârzieri mari la capitolul achizițiilor verbale și abilități cognitive per ansamblu mai scăzute decât juniorii care intracționează cu părinții.
Du-l la grădiniță – Copiii care au fost duși la grădiniță (și nu direct la școală) au un grad mai mare de promovabilitate și mai mare succes în viața profesională spre deosebire de colegii lor de generație educați de bone su bunici acasă.
Învață-l de mic să aibă răbdare- În cadrul unui studiu faimos deja, copiii care au rezistat tentației de a mânca o prăjitură, știind că li se vor oferi două mai târziu, au obținut scoruri semnificativ mai mari la testele de inteligență. Controlul impulsurilor (care nu ține numai de personalitate, ci poate fi educat de către părinți) este o așa-numită funcție executivă, care este un indicativ al inteligenței.