Alaptarea e unul din cele mai frumoase experiente pe care le poti avea ca mamica. Daca bebe are insa buza legata sau limba legata, cunoscute stiintific ca fren labial si fren lingual scurte, alaptarea poate fi un proces anevoios si frustrant atat pentru mama, cat si pentru copil. Iata care sunt semnele ca bebe are limba legata sau buza legata si ce sa faci in aceasta privinta.
Buza legata poate fi diagnosticata atunci cand tesutul ce uneste buza de gingia superioara a bebelusului este scurt si gros, lucru ce impiedica deschiderea completa a gurii.
Similar, in cazul limbii legate, tesutul ce uneste limba de partea inferioara a cavitatii bucale este prea gros si/sau prea scurt.
Ambele situatii sunt defecte din nastere si pun probleme in mod deosebit cand vine vorba de alaptare, caci poate genera frustrari atat in cazul mamei, cat si in cazul lui bebe.
Unii medici estimeaza ca limba legata, sau limba scurta, este considerabil mai frecventa decat buza legata.
Limba sau buza legata este diagnosticata in mod frecvent la bebelusi si are cauze ereditare. Adesea, copiii cu acest diagnostic au pe cineva in familie care s-a nascut cu aceeasi problema.
Daca medicul nu l-a consultat inca pe bebe pentru a elimina aceasta posibilitate, du-l la consult daca:
Medicul pediatru ar trebui sa poata efectua un consult de rutina, in care sa evalueze cavitatea bucala a bebelusului.
Alternativ, poti duce copilul la un medic specialist in chirurgie orala, care va putea spune cu certitudine daca cel mic are limba si/sau buza legate. Tesutul se poate sectiona chirurgical printr-o procedura non-invaziva, care permite bebelusului sa se hraneasca in mod corect.
Surse: mamanatural.com; breastfeedingbasics.com
Imagini: Shutterstock