Odata cu venirea verii, si alte aspecte mai putin placute ale anotimpului calduros ne iau cu asalt. Dintre ele, poate cel mai enervant si chiar periculos? Tantarii. Iar daca se intampla sa fi nascut recent, sigur vei vrea sa iti protejezi bebelusul de tantari cat mai bine, pentru a preveni toate bubitele si disconfortul ce vine la pachet cu ele.
Ca in cazul oricarui alt produs pe care il aplici pe pielea delicata a bebelusului, e indicat sa confirmi cu medicul pediatru inainte de a folosi acest remediu.
In orice caz, spre deosebire de spray-urile de prevenire a intepaturilor de tantari din comert, majoritatea contraindicate bebelusilor si nou-nascutilor, acest remediu de casa contine doar ingrediente naturale, ce nu ar trebui sa aiba efecte negative.
Se stie ca cea mai buna forma de tratament este preventia, motiv pentru care e evident ca ar trebui sa incerci, inainte de toate, sa tii tantarii la distanta prin plase puse la ferestre. Totusi, cand iesiti la plimbare, poti aplica pe pielea bebelusului o infuzie preparata in casa, menita sa alunge tantarii.
1. Pune toate ierburile uscate, maruntite fin, la fiert in cei 200 ml apa, iar dupa ce apa da in clocot, las-o sa infuzeze pentru cateva ore, la frigider.
2. Odata obtinut maceratul, strecoara ierburile si preseaza-le bine prin strecuratoare, pentru a obtine cat mai mult din plantele hidratate.
3. Combina maceratul obtinut cu 3 linguri de otet de mere si 3 linguri ulei de masline, pentru a-i da si proprietati hidratante spray-ului.
4. Ulterior, optional, poti adauga si uleiuri esentiale care tin tantarii la distanta, precum uleiul esential de menta, insa niciodata mai mult de 1-2 picaturi.
5. Uleiurile esentiale, aplicate intr-o forma prea concentrata pe piele, pot arde pielea si cauza reactii adverse.
6. Toarna amestecul obtinut intr-o sticluta cu pulverizator si aplic-o pe pielea bebelusului inainte de expunere.
Odata ce copilul creste, daca doresti sa aplici in continuare o varianta naturala de spray anti-tantari, e suficient sa faci un macerat dintr-o legatura de patrunjel tocat fin si 100 ml otet de mere. Lasa maceratul peste noapte la rece, apoi strecoara-l. Aplica solutia obtinuta si repeta aplicarea la nevoie.
Primul lucru pe care trebuie sa il faci, atunci cand bebe a fost deja ciupit de tantari, e sa reduci pe cat posibil inflamatia si mancarimile.
In acest sens, poti aplica gel aloe vera pe ciupitura, o picatura de otet de mere sau o picatura de zeama de lamaie.
Totodata, in cazul intepaturilor de tantari, poti spala zona afectata cu un sapun antibacterian, care va reduce considerabil mancarimile.
Alternativ, in cazul pielii sensibile, compresele reci functioneaza intr-o anumita masura.
Imagine: Shutterstock
Sursa: newkidscenter.com