Pediatrii au constatat că, în funcție de felul în care mănâncă, cei mici pot fi clasificați, în mare, în patru categorii. Recunoști căreia dintre categorii îi aparține copilul tău?
De când sosește pe lume, copilul are cumva imprimat modul în care se va petrece relația lui cu hrana.
Desigur, tiparele se pot schimba de-a lungul timpului și acest lucru poate fi influențat de diferiți factori, printre care atitudinea părinților (dacă mama este anxioasă în timpul meselor), atmosfera generală din casă sau sănătatea copilului (un copil care a avut sau are probleme digestive va avea mulți ani de la momentul respectiv probleme la masă).
În general, copiii se potrivesc unuia dintre cele patru modele descrise mai jos:
- „Ronțăitorul – ronțăie cam tot ce i se dă, eventual în timp ce merge prin casă sau se joacă la masă. Nu acordă multă importanță mâncării, care îl întrerupe din lucruri mai importante de făcut.
- „Rumegătorul – este copilul care, după ce a luat lingurița cu piure de mere, va plimba mâncarea prin gură cel puțin 10 minute înainte de a înghiți. La o oră după ce l-ai așezat la masă, farfuria lui e încă plină.
- „Haplea – mănâncă repede, înfulecă tot, ca și cum cineva ar putea să îi fure mâncarea, și îndeasă mai multe alimente în gură deodată. Dacă îi vei pune în compartimente diferite feluri de mâncare, le va amesteca pe toate într-o singură înghițitură. Cel mai probabil, copiază modelul unuia dintre părinți, pe care-l vede înfulecând în picioare, eventual imediat ce-a intrat pe ușă, venind de la birou. Riscul pentru un astfel de copil este ca mai târziu să sufere de arsuri stomacale.
- „Prădătorul – asemenea unui animal de pradă, când se apropie ora mesei, micuțul tău va „adulmeca farfuria fiecărui membru al familiei, doar-doar va primi o extraporție. Asta, desigur, după ce rade mâncarea din propria farfurie. Acest tip de copil este predispus la obezitate, de fiecare dată când va vedea mâncare, va vrea.