Desi calculatoarele sunt foarte utile si de mare ajutor in foarte multe situatii, insa timpul pierdut in fata lor devine o problema mare. Tot mai multi copii petrec mult timp in fata calculatorului, spre disperarea parintilor. Uite cum iti scapi copilul de dependenta de calculator:
Dependenta de calculator la copii se manifesta prin petrecerea timpului in mod excesiv in fata dispozitivului, pana la punctul la care poate ajunge sa piarda ore de somn.
Dependenta de calculator, cu precadere de jocuri sau mesagerie online, sunt descrise ca fiind la fel de puternice precum dependenta de droguri. Chiar daca cel mic nu a ajuns inca la acest stadiu, folosirea calculatorului in exces poate duce la probleme mai serioase.
Incearca sa afli daca exista un motiv anume pentru care copilul tau petrece prea mult timp la calculator. De cele mai multe ori, timpul petrecut in fata serialelor, a jocurilor video sau in chat-uri online poate fi o incercare de evadare din realitatea inconjuratoare.
Daca aceasta este situatia, incearca sa afli de ce copilul tau incearca sa gaseasca o alternativa realitatii si sa rezolvi acea problema.
O camera de trecere sau sufrageria, pe unde se trece mai frecvent, pot fi perfecte pentru mutarea calculatorului. Pastrarea dispozitivului in dormitor poate agrava problema.
Aceasta mutare poate ajuta la reducerea numarului de ore petrecute in fata calculatorului si la o mai buna monitorizare a copilului.
In mod deosebit pentru copiii mai mici, setarea unei parole poate fi o solutie pentru reducerea timpului petrecut in fata calculatorului. Astfel, de cate ori va vrea sa se joace, copilul va trebui sa iti ceara permisiunea.
Din cele multe ore petrecute la calculator, ce face cel mai frecvent?
Se joaca pe calculator, discuta online sau pur si simplu cauta informatii pe internet?
Daca cel mic isi petrece timpul cautand informatii si curiozitati, atat timp cat continutul este decent si sigur pentru varsta sa, asta nu ar trebui sa fie o problema.
Internetul poate fi folosita ca o unealta excelenta pentru educatie. Cei mici pot deprinde chiar devreme abilitati care sa le fie utile mai tarziu, precum un limbaj de programare.
Daca acesta este cazul, lauda-ti copilul si permite-i o exceptie in acest sens. In cazul contrar insa, incearca sa-i limitezi accesul.
Explica-i copilului ca are o limita de ore pe zi pe care le poate petrece in fata calculatorului si ia seama daca isi poate limita singur expunerea.
Daca nu isi poate impune limita stabilita pe zi, iar in cazul dependentei de calculator nu poate, foloseste un ceas.
Cand ceasul ajunge la o anumita ora, calculatorul trebuie stins.
Acelasi lucru trebuie sa il faci si tu, daca vrei sa fii un bun exemplu. Daca si tu obisnuiesti sa folosesti calculatorul mai multe ore pe zi, ar trebui sa-ti impui aceeasi limita pe care i-o pretinzi copilului tau. Astfel, daca tu urmezi propriile reguli, e mai probabil ca si el sa o faca.
Foloseste-te de istoricul browserului pentru a vedea ce face copilul atunci cand petrece timp pe internet.
Exista aplicatii speciale, menite sa te ajute sa-ti tii copilul sub control mai usor, atunci cand el petrece timp in fata calculatorului.
K9 Web Protection este o astfel de aplicatie opensource, pe care o poti particulariza in functiile de nevoile specifice. Poti aplica filtre care sa nu permita unui anumit tip de informatii, precum continutul violent sau pornografic, sa fie afisat pe calculator.
Este evident ca, in schimbul diminuarii timpului petrecut in fata calculatorului, trebuie sa ii oferi copilului tau si o alternativa.
Joaca in aer liber, activitati sportive si plimbari in parc, cand e placut afara, sau jocuri de societate si o carte pentru copii, cand timpul ne obliga sa stam in casa, sunt alternative bune.