Pana si in cazul in care ai un caine sau o pisica te gandesti „oare cum va reactiona cand il voi aduce pe bebe acasa?”. Atunci cum ai putea sa nu gandesti exact la fel cand vine vorba de un al doilea copil?
Fireste, parintii isi pun aceste probleme si deseori intampina dificultati. Iata cum trebuie sa procedezi si cum sa iti pregatesti copilul pentru o surioara sau un fratior, care urmeaza sa vina pe lume.
Nu vorbim de posesivitate in sensul negativ al cuvantului, desigur. Insa cand vine vorba de bebe care urmeaza sa vina pe lume, refera-te la el ca la „al nostru”. Poti folosi chiar expresia „al tau”, strecurata in sintagme precum „fratiorul tau” sau „bebe al tau”.
Astfel, copilul nu va cosidera copilul ce urmeaza sa vina pe lume ca fiind doar al mamei si al tatalui, ci si al lui, parte din familie.
Lasa-l sa iti atinga burta, sa simta bebelusul. Cand mergi la ecografiile abdominale, ia si copilul cu tine, pentru ca ideea de fratior sau surioara sa capete contur mai clar, sa nu mai fie doar un concept abstract, pe care nu-l intelege exact.
Inca nu v-ati decis asupra numelui pe care il va purta nou-nascutul familiei? Include si primul copil in alegere. Astfel, se va simti implicat in proces si nu va crede ca este dat la o parte. Si cine stie? S-ar putea sa vina cu o idee grozava de nume!
Planuiesti sa cumperi patutul, sa vopsesti camera in care va sta bebe si sa ii cumperi haine si jucarii?
Fa din asta o aventura pentru primul copil, prin care sa se simta inclus in noua viata de familie mai numeroasa cu un membru.
E normal sa fie putin sceptic sau poate chiar gelos, caci atentia nu va mai fi concentrata doar asupra sa
Bebelusii au nevoie de multa atentie, insa asta nu inseamna ca mama va iubi mai putin primul copil.
Intreaba-l ce parere are, care sunt sentimentele sale vizavi de fratiorul sau surioara lui, pentru a stii cum se raporteaza cel mic la noul venit.
Copiii iubesc sa ajute. E in natura lor sa incerce sa faca lucruri de unii singuri si sa demonstreze ca pot.
In masura in care primul nascut e destul de mare sa inteleaga, da-i sarcini mici precum „scoate tu scutecul din pachet” sau „canta-i lui bebe”, in timp ce tu te ocupi de schimbatul bebelusului sau incerci sa ii dai sa manance, de exemplu.
Sursa: lifehack.org