Cum iti mentii copilul in forma

Copiii care sunt obisnuiti de mici de parintii lor cu miscarea vor fi persoane active toata viata, ceea ce le va creste stima de sine, le va mentine o greutate corporala optima.

Pana la aceasta varsta, copiii au reusit sa stapaneasca foar­te bine majoritatea abili­ta­tilor mo­torii – alergarea, sariturile, si prin energia pe care o au le practica din plin. Intre patru si cinci ani ei vor continua sa isi imbunatateasca aceste abilitati si sa le combine in sarcini/exercitii mult mai complexe.

Asa ca tot ce trebuie sa facem este sa profitam de tendinta lor naturala de a fi activi. Cum? Incurajandu-i sa par­ticipe la activitati fizice diverse, pentru ca acum incepe setarea pentru un mod de viata sanatos si tendinta de a practica sistematic activitatea fizica.

Din pacate, in multe familii, chiar colectivitati (gradi­nite), exact la aceasta varsta adultul incepe sa constranga copilul sa stea cat mai mult „cuminte pe scaun la activitati, sau sa se joace static, in casa, in loc sa faca un pro­gram sistematic de activitate fizica.

La aceasta varsta, copilul ar trebui sa beneficieze de:

  • minim 60 de minute pe zi de activitate fizica structurata (condusa, orientata de adult – sporturi);
  • minim 60 de minute de activitate fizica nestructurata (joc liber, la alegerea copilului);
  • sa nu aiba perioade de inactivitate mai mari de o ora (cu exceptia situatiei in care doarme).

In plus, este important sa stii si sa intelegi ce poate face copilul tau, care sunt abi­li­tatile motorii specifice varstei lui. Apoi, implica-l in activitati amuzante si stimulante, dar care sa nu depaseasca abilitatile conforme varstei.

Pentru ca, la varsta prescolaritatii, copiii invata sa sara intr-un picior, in doua picioare, sa faca saritura inainte, ei sunt mereu nerabdatori sa arate ce stiu si sa aplice aceste noi abilitati in jocuri. Astfel, copilului i-ar face placere si ar si putea practica inotul, drumetia, dansul, mersul pe tricicleta si bicicleta cu roti ajutatoare.

Daca cel mic refuza miscarea sau se plange de dureri dupa practicarea ei, este bine sa consultati pediatrul.

Multi parinti se gandesc sa isi inscrie copilul la un sport, pentru a-si invata copilul cu activitatea fizica, si uneori aleg sporturi neadecvate.

La varsta de patru-cinci ani nu au abilitatea de a arunca, a prinde, a-si astepta randul, uneori chiar si reguli simple de joc sunt destul de greu de prins pentru copiii de aceasta varsta.

Deci, sporturile cu reguli pot fi extrem de frustrante pentru ei, si a inscrie copilul de aceasta varsta la asemenea activitati de club poate descuraja participarea la astfel de acti­vitati mai tarziu.

Daca tii totusi sa inscrii copilul la fotbal sau la orice sport de echipa, asigura-te ca liga celor mici este condusa si antrenata corespunzator varstei copilului tau.

Intreaga familie in forma
Iti poti face o lista de jocuri pe care sa le practici cu copilul sau incurajeaza-l sa le joace cu prietenii lui de aceeasi varsta:

  • jocuri de imitatie a miscarilor, care sa includa sarituri, salt inainte, mers inapoi, mersul piticului, al uriasului, pas lateral (mersul broscutei, al racului etc.);
  • lovirea mingii inainte si inapoi cu piciorul;
  • lovirea unuia sau mai multor obiecte cu mingea aruncata cu mana;
  • jocul de control al miscarilor „statuile pe muzica (in timp ce danseaza) sau cand alearga;
  • „cautarea de comori dupa indicii date de o harta compusa de tine (care sa includa un numar de pasi inainte, inapoi etc.);
  • curse cu obstacole formate de scaune, cutii, masa de copii (cu indicatii de a le traversa peste, pe langa, pe sub, de jur imprejur) etc.

Text: Cristiana Haica; Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton