Joaca și jocul nu sunt numai un mod de a face timpul să treacă. Ele sunt importante pentru dezvoltarea socială, emoțională, fizică și cognitivă a copilului. În timp ce se joacă, cel mic își folosește toate cele cinci simțuri (văzul, auzul, mirosul, gustul și simtul tactil), motiv pentru care jocul reprezintă primul stadiu de învațare.
În timp ce se joacă, bebelușul tău capătă abilități noi, își cultivă spiritul de observație, memoria, atenția, fantezia, gândirea logică și creativitatea. Pe masură ce copilul crește și capătă noi abilitățăți, dacă el este stimulat și nu doar pus în fața unor jucării care îl transformă într-un spectator pasiv, joaca devine din ce în ce mai complexă
Prin joc și joacă cel mic îi satisface anumite nevoi corespunzând unor praguri de dezvoltare:
Pe măsură ce cresc, copiii își descarcă prin joc și joacă o mulțime de emoții și trăiri pe care nu le pot exprima încă bine verbal. De altfel, una dintre metodele des folosite în terapie, de către psihologi este cea a jocului – teatru de păpuși, joc de roluri etc, prin care cel mic investește un personaj, fără să realizeze acest lucru, cu propriile lui trăiri în legătură cu o situație sau cu adulți și copii din viața lui. Citește și Terapia prin artă – cum funcționează
Cele mai bune jucării pentru copii nu sunt acelea care fac o mulțime de lucruri, ci acelea care pun imaginația copilului la încercare și-l determină să dea 10 alte întrebuințări acelei jucării decât cea de bază. Pe de altă parte, din interacțiunea cu adultul, un copil învață mult mai multe decât prin expunerea pasivă la același tip de informație – spun cercetările.
Includeți, deci, cel puțin o oră de zi în programul vostru pentru joc și joacă împreună cu cel mic și veți vedea repede beneficiile!
foto Shutterstock