Pune copiii sa faca curatenie
– Explica-le de ce trebuie sa faca curat (de exemplu, daca tin farfurii murdare sub pat vor atrage gandacii) si lauda-i pentru lucrurile pe care le duc la bun sfarsit.
– Atrage-le atentia asupra mizeriei pe care o fac. Daca arunca ambalaje de dulciuri in masina, trebuie sa le stranga.
– Da-le saptamanal bani de buzunar, dar numai daca au indeplinit toate sarcinile de pe o lista asupra careia ati cazut de comun acord!
Incurajeaza-l sa citeasca mai mult si mai corect
1. Rezerva-ti 10-15 minute de liniste, in care nimic sa nu va distraga atentia.
2. Daca copilul pronunta gresit un cuvant, nu il intrerupe imediat. Lasa-l sa se corecteze singur. Daca face ceva aproape bine, nu te grabi sa-i spui: „Nu, nu e bine. Lauda-l in permanenta, chiar si pentru cea mai neinsemnata realizare, pentru a-i da incredere in sine.
3. Nu-i da carti prea grele sa citeasca. Daca va trebui sa se lupte cu cuvinte necunoscute, isi va pierde increderea in sine si rabdarea.
4. Vorbeste-i despre carti. Intelegerea sensului unei povestiri este la fel de importanta ca si capacitatea lui de a citi corect cuvintele. Discutati amandoi despre ilustratii, personaje si despre cum crede el ca se va sfarsi povestea.
Este gelos pe fratiorul care se va naste?
– Implica-l cat poti de mult in pregatirile de nastere. Lasa-l sa simta copilul miscandu-se, sa te ajute la pregatirea camerei si la cumparaturile pentru bebelus.
– Spune-i tot ce ai facut atunci cand s-a nascut el (ea) si cat ai fost de fericita atunci, ca si acum.
– Raspunde-i la toate intrebarile incomode, dar insista asupra faptului ca lucrurile se vor petrece cam la fel si atunci cand se va naste bebelusul – ba chiar mai bine, pentru ca fratiorul sau surioara lui va avea, in plus fata de el, un partener de joaca.
Gelozia intre frati
Este greu pentru majoritatea copiilor sa accepte sosirea pe lume a unui frate. Apare competitia intre ei, care este motivata de dorinta de a obtine mai multa dragoste, atentie si intelegere din partea parintilor.
– Aloca-ti un timp pe care sa il petreci numai cu copilul cel mare. Pune-l sa iti povesteasca cum a fost la scoala, ce a facut in parc, ce framantari are.
– Gaseste-i un hobby, pe care sa-l practice cu regularitate: sport, pictura etc.
– Admira-i progresele facute (performantele sportive, tabloul sau tablourile pictate etc.).
Concluzia este ca ai nevoie de multa rabdare si de o gestionare eficienta a timpului petrecut cu copiii.
Text: Lacramioara Tiriblecea, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2