Mai toti parintii incearca sa isi protejeze copiii de stirile dure pe care cei mici le pot auzi in fiecare seara la buletinul de stiri. Uneori insa, lucrurile pot scapa putin de sub control si copiii pot avea intrebari legate de stirile despre evenimente violente. Iata cum sa le explici pe intelesul lor fara sa ii sperii.
Adesea copiii nu vor fi ei insisi atenti la stirile ce se desfasoara la televizor, fiind preocupati cu alte activitati. Cand si cand insa, se poate intampla ca anumite subiecte sa le capteze atentia, mai ales daca se creaza foarte multa valva in jurul acelui subiect.
Daca cel mic aude despre un incident armat sau un atac terorist petrecut in Vest (sunt tot mai frecvente, asa ca poate fi inevitabil), incearca intai sa afli ce a inteles din ce a auzit.
Cei mici nu au inca o capacitate mare de a abstractiza, asa ca e posibil sa fi inteles gresit sau sa se teama mai mult decat ar fi firesc.
Daca interesul copilului pentru subiectul in cauza este unul diminuat, poti sa ii distragi atentia cu altceva, mai ales daca crezi ca acel eveniment este prea violent sau prea complex ca cel mic sa il inteleaga.
Daca uita usor si schimba subiectul rapid, garantat interesul pentru stire nu este prea mare.
In cele din urma, daca da semne ca vrea cu ardoare sa afle ce s-a intamplat, explica-i in termeni simpli, pe care ii poate intelege, si cu cat mai putine detalii grafice.
Foloseste de exemplu cuvinte simple, precum „om rau”, mai degraba decat „infractor” sau „terorist”, incat copilul sa poata face asocierile corecte.
Daca stirile auzite sunt infricosatoare, ia-ti copilul in brate si explica-i ca evenimentele dramatice se intampla in alta parte, ca nu il pot afecta de la o mare distanta si ca e in siguranta.
Evenimentele esspre care aude il intristeaza? Nu ii spune sa nu planga sau sa nu fie trist, ci lasa-l sa isi exprime emotiile. Daca ii vei spune sa ascunda ceea ce simte risti ca si in alta situatie sa isi ascunda adevaratele sentimente si sa evite sa iti spuna ce gandeste cu adevarat.
Daca te intreaba de ce esti trista, explica-i la randul tau in termeni simpli ce simti si de ce e firesc sa fii intristata in acea situatie.
Buletinele de stiri abunda in fiecare zi de stiri grafice in detalii, care mai de care mai ingrozitoare pentru un copil. Evita sa asculti stirile in aceeasi incapere cu cel mic sau sa il lasi sa priveasca imagini despre care exista o avertizare ca l-ar putea afecta emotional.
Sursa: babycenter.com
Imagine: Shutterstock