Cei mai mulți dintre bebeluși învață să sugă la sân sau din biberon cu destul de mare ușurință. Dar sunt și cazuri în care bebelușii devin foarte agitați exact atunci când mama se pregătește să îi hrănească. Uite de ce se întâmplă asta și ce poți face să hrănești mai ușor un bebeluș agitat:
Specialiștii au încercat să găsească e explicație pentru faptul că unii bebeluși devin mai agitați chiar atunci când începe ora de masă. O naștere mai complicată și temperamentul anxios al mamei (care transmite stările ei sugarului) au fost singurele explicații, greu de demonstrat, oricum, pentru acest comportament bizar al unui bebeluș agitat.
Indiferent din ce cauze cel mic începe să se foiască la ora de masă, sunt câteva măsuri pe care le poți lua, astfel încât momentul mesei să fie ferit de tensiuni și bebe să primească suficienți nutrienți.
– Nu primi musafiri cu cel puțin 2 ore înaintea mesei.
– Evită la maxim contactul fizic și suprastimularea bebelușului – ia-l doar tu în brațe și nu încerca să-l drăgălești fix înainte de masă.
– Retrage-te într-o altă cameră decât cea în care bebelușul petrece cea mai mare parte a zilei.
– Pregătește din timp tot ce ai nevoie pentru masa copilului (în cazul în care nu-l alăptezi).
– Pune muzică de relaxare sau anti-stres în timp ce bebe mănâncă. Muzica vă va calma pe amândoi.
– Nu-i schimba scutecul înainte să-i dai să mănânce, acest lucru îi poate declanșa un episod de plâns.
– Înfășoară bebelușul într-un cearșaf sau o păturică atunci când îi dai să mănânce. Asta împiedică declanșarea reflexului Moro (mișcarea haotică din mâine și picioare) și-i induce un plus de calm celui mic (vezi ce avantaje are înfășatul bebelușului).
– Nu încerca să-l forțezi și să-i vâri sânul în gură sau tetina dacă plânge, în speranța de a-l liniști. Ține-l ca în poziția pentru masă și mângâie-l ușor pe spate.
-Dă-i întâi o suzetă. Atunci când se liniștește, scoate-i ușor suzeta din gură și începe să-l hrănești (la sân sau cu biberonul).
foto Shutterstock