Alaptarea nu e doar cel mai natural mod de a-ti hrani bebelusul, ci poate fi folosita si ca o forma de contraceptie, insa doar in anumite conditii. Vezi mai jos cum te poti proteja de o alta sarcina folosind alaptarea ca metoda contraceptiva.
Cand iti hranesti copilul exclusiv la san, asta insemnand sa il alaptezi cel putin la fiecare 4 ore in timpul zilei si la fiecare 6 ore in timpul noptii, iar copilul nu mananca nimic altceva in afara laptelui matern, corpul stopeaza ovulatia.
Iar daca nu ovulezi, nu poti ramane insarcinata, nu vei avea menstruatie. Acesta e motivul pentru care aceasta metoda de contraceptie se mai numeste si amenoree lactica, prescurtat LAM.
Daca urmezi regulile ca la carte, alaptarea ca metoda contraceptiva are aceeasi eficienta ca o pastila contraceptiva.
Aproximativ 2 din 100 de femei care folosesc aceasta metoda vor ramane insarcinate in cele 6 luni in care metoda poate fi folosita.
Acest lucru inseamna ca alaptarea ca metoda contraceptiva are o eficienta de 98%.
Alaptarea nu va preveni sarcina daca iti hranesti copilul cu orice altceva decat lapte matern.
Daca alaptezi, dar ii dai si formula de lapte, eficacitatea scade drastic.
Aceasta metoda contraceptiva nu functioneaza nici daca folosesti pompa, e nevoie de metoda clasica de alaptare pentru maxima eficienta.
E important sa retii ca alaptarea poate fi folosita ca metoda contraceptiva doar pentru primele 6 luni din viata bebelusului, sau pana cand menstruatia se reinstaleaza.
Din acel moment, eficienta ei scade, mai ales de cand incepi diversificarea, iar copilul incepe sa doarma pe parcursul noptii.
Practic, imediat ce nasti aceasta metoda poate fi folosita. Insa iti va lua ceva timp sa te acomodezi cu alaptarea si in mod cert va fi nevoie de recuperare dupa nastere, deci sigur nu vei putea sa o pui in practica la scurt timp.