Comportamentul tău și activitățile în care îl implici pe cel mic contribuie cu pete 25% la dezvoltarea inteligenței lui. Uite câteva jocuri simple care stimulează dezvoltarea atenției, capacitatea de concentrare, creativitatea și memoria – pe scurt, inteligența copilului!
Alege un sunet, o vocală care va fi considerată 'litera interzisă'. Rostește apoi încet cuvinte care conțin sau nu litera respectivă și cere-i copilului să le recunoască. Pe măsură ce capătă experiență, pronunță cuvintele din ce în ce mai des.
Pune-ți copilul să își imagineze că este un câine sau un căluț, o mașină sau o floare sau orice alt obiect. Apoi roagă-l să-ți povestească cum a petrecut o întreagă zi, în rolul obiectulu,ființei alese. Povestirea trebuie să fie la persoana I. Pe măsură ce îți povestește, pune-i cât mai multe întrebări, pentru a-l forța să meargă cu imaginiația și creativitatea și mai departe.
Una dintre componentele inteligenței este și capacitatea de a face asocieri. Ajută-l pe cel mic să facă asocieri libere prin acest simplu joc de idei. Începeți prin a alege un 'cadru'. Mă uit în grădină. Copilul trebuie să răspundă la ce îl face grădina să se gândească – la fructe, flori etc. Apoi tu continui – florile mă fac să ma gândesc la apă. Copilul poate continua Apa mă face să mă gândesc la ploaie. Tu poți urma firul ideii, ploaia mă face să mă gândesc la nori. Norii mă fac să gândesc la avioane care zboară la înălțime – poate răspunde copilul și tot așa, cputeți continua le nesfârșit jocul asocierilor de idei.
Arată-i copilului tău un desen, o imagine după un tablou, coperta unui dvd de desene animate etc. Roagă-l să se uite cu atenție la acea imagine. Apoi îndepărtează imaginea și pune-i întrebări – câte personaje erau în imagine, poza reprezenta o imagine de interior sau de afară, ce scria în desenul respectiv (dacă știe să citească), în ce culori erau îmbrăcate personajele etc.
foto Shutterstock