În plimbările prin pădure și la țară, evitați această plantă! Conține substanțe fototoxice și astfel duce la arsuri grave. Cei mai sensibili sunt copiii.
Planta se numește Heracleum mantegazzianum sau crucea pământului. Nu este foarte des întâlnită în România și de aceea puțini știu că este atât de periculoasă. Dacă o întâlniți în cursul plimbărilor la țară sau prin pădure, trebuie neapărat să o evitați. Crucea pământului crește mai ales pe malurile râurilor.
Seva de Heracleum mantegazzianum conține substanțe fototoxice, care împiedică pielea să se apere de razele solare. Astfel poate apărea fitofotodermatita, un tip de dermatită produsă de acțiunea razelor solare în combinație cu cea a sevei din plantă. Pielea este arsă, putând apărea vezicule pline cu lichid ca în cazul unei arsuri produse de foc.
Crucea pământului a fost o plantă specifică anumitor regiuni din Eurasia, însă a fost adusă în Europa de englezi, în jurul anilor 1900, ea fiind considerată o curiozitate și folosită des în peisagistică. Cu timpul, oamenii și-au dat seama că este periculoasă, dar deja era prea târziu, planta fiind răspândită în mare parte din Europa.
Crucea pământului este înrudită cu brânca ursului, o plantă mult mai cunoscută la noi, folosită adesea în remediile naturiste. Crucea pământului este adesea înaltă, putând ajunge până la câțiva metri și are flori albe.