Sursa foto: Freepik https://www.freepik.com/free-photo/adorable-smudgy-female-baby-eating-her-favorite-food_18813106.htm#query=baby%20eating&position=7&from_view=search
În jurul vârstei de 6 luni, bebelușul tău este pregătit pentru o nouă etapă, aceea a diversificării alimentației. Asta înseamnă că vei avea nevoie, printre altele, și de un scaun de masă. Ai la dispoziție o mulțime de opțiuni, iar noi îți vom spune care sunt criteriile de care ar trebui să ții cont pentru a te asigura că alegi cel mai bun scaun de masă.
Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont atunci când începi să cauți scaun de bebe pentru masă este dacă acesta îndeplinește sau nu criteriile de siguranță. Ce înseamnă asta? În primul rând, trebuie să aibă o bază solidă, largă, și scheletul din lemn sau metal; în acest fel, nu trebuie să-ți faci griji că scaunul se va răsturna când bebelușul se agită, mai ales după ce va mai crește.
În al doilea rând, un scaun de masă bun pentru bebeluși ar trebui să aibă centuri cu prindere în 3 sau 5 puncte și un opritor care va trece printre piciorușele copilului și îl va împiedica să alunece.
Asigură-te și că tăvița scaunului nu va putea fi desfăcută cu ușurință de către cel mic și că acesta nu are piese mici, detașabile, ce pot fi înghițite de bebeluș. Dacă alegi un scaun cu roți, ar trebui să aibă și frâne. Pentru a evita zgârieturile, este de preferat ca scaunul să nu aibă colțuri ascuțite.
Înainte de achiziționa, verifică și cât de ușor îți este ție să-l folosești. Poți pune și scoate bebelușul din el fără probleme? Poți desface tăvița cu o singură mână? Centurile sunt ușor de prins? Poate fi transportat cu ușurință dintr-o cameră în alta, dacă este nevoie? Lista întrebărilor legate de cât de simplu de utilizat este scaunul de masă poate continua, în funcție și de aspectele care te interesează pe tine. Poate vrei, de exemplu, un scaun ce poate fi pliat și nu ocupă prea mult spațiu atunci când nu este folosit.
Referitor la întreținerea acestuia, este foarte important să alegi un scaun ușor de curățat. Bebelușii pot face o mizerie incredibilă în timpul mesei, mai ales la început. Dacă vrei un scaun cu husă, asigură-te că este una detașabilă, ce poate fi curățată rapid, fără prea mari bătăi de cap. Este și mai bine dacă se poate curăța în mașina de spălat. Nu uita că bebelușul îl va folosi de cel puțin 3 ori pe zi, chiar 5, dacă ții cont și de gustări.
Ca multe alte articole pentru copii, și în cazul scaunelor de masă există anumite recomandări privind vârsta până la care pot fi folosite și greutatea maximă suportată. Ține cont întotdeauna de precizările producătorului în acest sens.
Pe lângă asta, pentru ca bebelușul tău să stea confortabil, alege un scaun a cărui înălțime poate fi ajustată și al cărui spătar poate fi reglat în diverse unghiuri. Această ultimă caracteristică se va dovedi utilă mai ales dacă ai copil ce obișnuiește să tragă un pui de somn imediat după masă și nu vrei să-l trezești de fiecare dată. Tot din punct de vedere al confortului bebelușului, este de preferat ca scaunul să aibă și un suport pentru picioare, chiar dacă nu îl va putea folosi încă de la început.
Poți găsi multe modele de scaune multifuncționale, ce cresc odată cu copilul și pot fi transformate dintr-un scaun clasic în unul tip booster sau chiar într-o măsuță pentru activități și scăunel.
Ca și cazul altor echipamente pentru copii, nici scaunului de masă perfect nu este întotdeauna ușor de găsit. Ține cont de criteriile menționate mai sus și cu siguranță vei alege cel mai bun scaun de masă pentru bebelușul tău.