Ingrediente:
Pentru amestecul de fructe
• 150 g fructe uscate (stafide, caise, mere) • 2 linguri vin roşu dulce • 2 linguri zahăr tos • un vârf de cuţit de scorţişoară măcinată • coaja de la 1 portocală
Pentru crema de vanilie
• 400 ml frişcă • 100 ml lapte integral • 1 linguriţă esenţă de vanilie • 4 gălbenuşuri • 100 g zahăr tos
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele pentru amestecul de fructe într-o cratiţă, fierbe la foc mic până ce lichidul scade suficient, iar fructele sunt bine îmbibate – cam 5 min. Împarte-le în 6 forme a câte 150 ml fiecare.
Preîncălzeşte cuptorul la 2/150°C. Pune frişca, laptele şi vanilia într-o oală cu fund dublu şi încălzeşte la foc mic până se înfierbântă bine – dar fără să dea în clocot; lasă să se răcească vreo 5 min. Între timp, bate gălbenuşurile cu zahărul tos până ce capătă o tentă pală. Incorporează treptat în ele crema de vanilie caldă, amestecând constant cu o lingură de lemn, apoi trece totul printr-o sită într-o cratiţă curată. Încălzeşte la foc mic, amestecând constant până se îngroaşă uşor, înlăturând orice urmă de spumă. Aşază cele 6 forme într-o tavă de copt adâncă.
Împarte crema de vanilie în cele 6 forme, turnând încet. Pune în tava de copt apă fierbinte (dar nu clocotită), cât să cuprindă 2 cm din înălţimea formelor. Coace 30-45 min până se întăreşte uşor crema. Scoate formele din baia de aburi şi lasă-le să se răcească. Dă-le la frigider cel puţin 2 ore.
Înainte de servire, presară pe ele 1 linguriţă zahăr tos şi lasă să se caramelizeze la grill.
Mai multe reţete găseşti pe avantaje.ro