Pentru 2 cozonaci:
1 kg faina
2 pliculete drojdie uscata
250 g zahar
500 ml lapte
200 g unt topit
5 galbenusuri
1 lingurita rasa de sare
coaja rasa de la o lamaie
2 esente de rom
4 pliculete de zahar vanilinat
Pentru umplutura:
250g nuca macinata
4 linguri lapte
5 linguri cu varf zahar tos
2 esente de rom
1 lingura cu varf de cacao
Pentru uns cozonacii:
1 galbenus crud
30 ml lapte
Punem intr-un castron nuca, pe care o macinam, in prealabil, adaugam cacao, zahar, esentele de rom, laptele si amestecam, pana la omogenizare. Punem si stafidele intr-un castron, adaugam peste ele apa cat sa le acopere si le lasam sa se inmoaie cel putin 30 – 45 minute. Dupa ce s-au inmuiat le punem la scurs intr-un strecurator. Intr-un castron punem laptele caldut, adaugam zaharul, pliculetele de zahar vanilinat si amestecam totul pana la dizolvarea zaharului.
Maiaua o pregatim intr-un castron in care punem urmatoarele ingrediente: o mana de faina, pliculetele de drojdie si lapte cateva linguri din laptele amestecat deja cu zaharul si vaniliile. Amestecam ingredientele pana se formeaza o pasta – aluat, pudram cu faina si lasam la dospit intr-un loc caldut 15 – 20 minute.Intr-un castron punem galbenusurile, adaugam un praf de sare si amestecam. Adaugam peste galbenusuri coaja rasa de lamaie si amestecam din nou pana la omogenizare.
Intr-un castron mare cernem de 2 ori faina, pe care o lasam de cu seara la cald, adaugam maiaua care intre timp a crescut, adaugam galbenusurile frecate cu sare si coaja rasa de lamaie, laptele in care am dizolvat zaharul si vaniliile si in final adaugam si esentele de rom. Amestecam toate ingredientele pana obtinem un aluat, dupa care luam in causul palmei cate putin unt topit in prealabil, ATENTIE, nu turnam untul in aluat , ci putin cate putin luam in palma si framantam pana ce il incorporam pe tot.
Framantam aluatul foarte, foarte bine neaparat timp de 30 minute. Dupa ce am framantat aluatul bine de tot, presarampeste aluat un praf de faina, punem peste un servet curat de panza si il lasam alutul la crescut 1 ora si jumatate intr-un loc caldut. Dupa ce timpul de dospit expira, aluatul a crecut foarte frumos. Pe suprafata de lucru intindem o pelicula subtire de ulei si rasturnam aluatul. Impartim aluatul in 2 parti egale, pentru 2 cozonaci. Luam aluatul si il impartim in 2 parti egale. Luam prima parte din aluat intindem o foaie, presaram peste umplutura de nuca si rulam.
Luam cea de a doua parte de aluat, intindem o foaie, presaram umplutura de nuca si rulam. Impletim cele doua rulouri umplute cu nuca si le punem intr-o tava pentru cozonac, pe care am tapetat-o cu hartie de copt, hartie pe care am uns-o cu ulei.
Lasam cozonacii la crescut pentru 40 minute, la loc caldut, fara curent. Dupa ce cozonacii au crescut ii ungem cu un galbenus de ou amestecat cu putin lapte, ii presaram cu zahar brun, mac, nuca macinata, susan sau ii putem lasa simpli. Coacem cozonacii in cuptorul preincalzit timp de 40-45 minute, dupa care ii scoatem din cuptor si ii acoperim cu un prosop curat.