1,200 kg faina
6 oua
500 g zahar
300 g iaurt
2 plicuri drojdie uscata
150 ml ulei
esente
un praf sare
rahat, nuca macinata
cacao
lapte (in functie de cat mai trebuie ca sa se formeze aluatul).
Se separa ouale, se bat albusurile spuma, iar galbenusurile se freaca cu zaharul si esentele. Faina se incalzeste la temperatura camerei, se adauga in ea galbenusurile frecate cu zaharul, drojdia, jumatate din albusurile spuma, iaurtul si se incepe framantarea. Se mai adauga si din lapte, pentru a se forma un aluat consistent (ca de paine). Apoi se adauga treptat cate putin ulei si se framanta aprox 15 minute. Se lasa la crescut o ora la caldura. Aluatul trebuie sa creasca bine, altfel nu iese cozonacul reusit. Dupa ce se pune in tavi se mai lasa la crescut la caldura inca o ora, apoi se coace la foc potrivit 1 ora. Umplutura pentru un cozonac: cealalta jumatate de albus spuma, 200 g nuca macinata, 2 linguri cacao si rahat.