Primele semne că dinții copilului tău nu sunt poziționați corect apar în jurul vârstei de 6-8 ani. Dacă este cazul, medicul stomatolog va recomanda un consult la un specialist ortodont, care va decide dacă cel mic are sau nu nevoie de aparat dentar. Un aparat dentar presupune reguli de igienă destul de stricte, dar și controale regulate, astfel încât orice problemă ar apărea să fie gestionată din timp. Totuși, pentru ca tratamentul ortodontic al copilului să decurgă bine, este important ca el să urmeze câteva reguli simple. Iată care sunt acestea:
Purtarea unui aparat dentar presupune adoptarea unor reguli specifice de igienă și respectarea lor cu strictețe. Aparatul dentar favorizează formarea plăcii dentare și apariția cariilor, pentru că este o adevărată capcană pentru resturi alimentare. De aceea, este recomandat să îți înveți copilul:
Controalele regulate efectuate de medicul ortodont sunt foarte importante pentru pacienții care poartă aparatul dentar. În general, la început, medicul estimează durata totală a tratamentului și planifică următoarele controale, la 6 – 8 săptămâni, în general. Pe parcursul acestor controale, el va putea face eventuale reglaje ale dispozitivului și monitoriza starea dinților. De asemenea, pacienții care poartă aparat dentar sunt mai predispuși la a contracta o ciupercă ce poate duce la candidoza bucala, mai ales în condițiile unei igiene orale incorecte, cum este posibil să se întâmple cu cei mici. La control, medicul va putea depista din timp această problemă și altele care pot apărea.
Dieta este un factor important pentru menținerea sănătății organismului, inclusiv a dinților și gingiilor. Pentru o mai bună derulare a tratamentului ortodontic, este recomandat să faci câteva schimbări în alimentația copilului. Motivul este acela că purtarea aparatului dentar provoacă adesea un disconfort, care poate face mai dificilă mestecarea anumitor alimente. Pentru acele perioade, oferă-i copilului o dietă lichidă, iar, ulterior, el poate reveni la alimente solide. Anumite produse, precum pâinea sau fructele și legumele crocante pot fi tăiate în bucăți mici, pentru a fi mai ușor de mestecat. Guma de mestecat și produsele cu consistență lipicioasă pot duce la desprinderea inelelor.
Purtarea aparatului dentar în copilărie este o metodă mult mai eficientă pentru îndreptarea dinților decât la vârstă adultă, deoarece osul maxilarului este suficient de maleabil. Respectarea regulilor de mai sus îl ajută pe copil să-și păstreze dinții și țesutul gingival într-o stare bună de sănătate.
Sursa foto: Freepik