Copilul nu vorbește – 4 greșeli pe care le fac părinții

Fiecare copil se dezvoltă în ritmul propriu, dar și în privința vorbirii, există câteva repere de care să ținem cont. Specialiștii spun că în preajma vârstei de 6 luni, bebe spune primele cuvinte (nu neapărat cu semnificația pe care o credem noi), iar pe la 2 ani poate deja să facă propoziții simple. Atunci când copilul nu vorbește – de obicei noi purtăm o parte din vină. Uite 4 greșeli pe care le facem și care întârzie devoltarea limbajului la copii.

 

Pe la 4-5 luni, părinții se laudă că bebe vorbește. Atunci începe perioada 'lalațiunii'  – repetiția de silabe  care, aparent, au semnificație, dar pe care bebelușul nu le pronunță ca atare. Abia spre sfârșitul lunii a zecea de viață copilul începe să pronunțe cuvinte cu intenție și semnificație. Pe de doi ani, copiii știu între 20 și 200 de cuvinte. Diferența între limite este mare și în dezvoltarea limbajului contribuția ta, ca părinte, contează. Copiii care au fost stimulați de părinți să vorbească mai devreme și mai mult au, se pare, un IQ mai ridicat în jurul vârstei de 3 ani și obțin note mai bune în primii ani de școală decât cei lăsați să vorbească atunci când 'le vine'.

Uite ce greșeli să eviți ca părinte:

Nu vorbești cu copilul

Dacă voi sau bona nu sunteți prea vorbăreți și nu interacționați cu cel mic, copilul își va dezvolta mai degrabă abilitățile de comunicare noverbală (mimică, gesturi), dar nu-și va dezvolta capacitatea de a decodifica limbajul adulților și nici de a forma propriile cuvinte. Izolarea copilului în camera lui sau plantarea în fața televizorului au ca urmare mari întârzieri în dezvoltarea limbajului.

 

Una spui, alta pare

Dacă nu-i vorbești copilului privindu-l în ochi, dacă spui cuvinte altfel dragăstoase, dar ochii tăi sunt goi, iar mimica plată sau dacă îl cerți pe un ton care pare mai degrabă alint, copilul nu știe ce mesaj să descifreze, nu poate asocia corect emoțiile cu vorbele pe care le exprimă și ca atare, contradicțiile recepționate întârzie dezvoltarea limbajului și îi creează copilului mari anxietăți (spun psihologii).

 

Te prostești

'Vlea bubuluza mea lăptișor?', – se prostește mami, folosind limbajul de bebeluș. Ce să înțeleagă bietul copil?

În timp ce în ceea ce-l privește este normal să deformeze cuvinte, faptul că noi îl imităm și îi vorbim ca și când am fi un bebeluș cauzează întârzieri în dezvoltarea limbajului. Pe noi ne amuză, dar copilul învață greșit și se bulversează când aude adulți diferiți folosind cuvinte diferite pentru aceleași obiecte (unele reale, altele în limbaj de bebe).

Îi ghicești gândurileshutterstock_149748926

Pentru e evita situații neplăcute (câci până să poată spună ce vrea, ne transmite asta arătând cu degetul și plângând) noi anticipăm toate dorințele bebelușului și îi dăm înainte să ne ceară apă, mâncare, jucării etc. Dacă primește tot ce vrea înainte de a cere chiar, de ce ar mai face efortul să vorbească?

 

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton