Un copil de 9 ani din Africa de Sud a fost diagnosticat cu HIV la varsta de o luna si de 8 ani si jumatate este in remisie, fara vreo forma de tratament.
Acesta este primul caz in care organismul unui copil tine boala sub control in Africa si al treilea caz la nivel international.
La scurt timp dupa diagnostic, copilului i s-a administrat tratament antiretroviral, specific HIV, timp de 40 de saptamani, apoi tratamentul a fost oprit.
O serie de analize de sange facute in 2015 au aratat ca boala este in remisie, in sensul ca nivelul de dezvoltare al virusului din sange nu poate fi detectat folosind analize standard.
In urma testarii unor probe de sange mai vechi, de cand pacientul era bebelus, au confirmat ca boala este in remisie inca de cand i s-a oprit medicatia.
Tratamentul a fost oprit temporar, facand parte dintr-o cercetare mai ampla ce analizeaza posibilitatea ca tratamentul sa reduca mortalitatea infantila si necesitatea administrarii de tratament pe viata persoanelor infectate cu HIV.
Copilul, a carui identitate nu este publica, a luat parte la un studiu numit CHER (prescutare pentru copii cu HIV tratati devreme cu terapie antiretrovirala), ce s-a desfasurat intre anii 2005-2011.
Mai bine de 370 de bebelusi infectati cu HIV au fost tratati cu aceasta medicatie pentru 40 sau 96 de saptamani, in functie de grupul in care se aflau.
Un al treilea grup a primit tratamentul ce se administra in mod standard la acel moment.
Copiii ce au primit tratament imediat au avut nevoie de repetarea medicatiei dupa un timp, unii dintre ei la scurt timp, altii chiar si la 4 ani dupa primul tratament.
Un numar de cca 10 copii nu au fost nevoiti sa revina la tratament deloc pana in prezent.
Scopul oamenilor de stiinta, pe termen lung, este sa incetineasca progresia bolii si sa elimine necesitatea administrarii medicatiei pe termen lung, pentru tot restul vietii.
Acesta descoperire ar putea schimba viata multor oameni, tinand cont ca la nivel global, 110.000 copii au murit de complicatii ale HIV/Sida in 2015.
Mai bine de 1,8 milioane de copii traiau cu acest virus in organism in 2015, potrivit surselor citate de BBC, iar 150.000 de copii au fost infectati in acelasi an, majoritatea dintre ei fiind din Africa.
Sursa articol: CNN.com
Copyright: panya168 / 123RF Stock Photo