Copiii si antibioticele

Inainte de descoperirea lor, copii mureau din cauza unor boli pe care azi le consideram banale. Pneumonia, bronsita, otita, bolile reumatice, febra tifoida, tuberculoza, meningita si in general, toate bolile cauzate de bacterii, nu ne mai sperie datorita antibioticelor.

Ce sunt antibioticele?
Sunt medicamente care au proprietatea de a distruge bacteriile sau de a impedica inmultirea lor in organism.

Asta nu inseamna ca un antibiotic este eficient in cazul unei singure bacterii, fiecare antibiotic actioneaza diferit si asupra mai multor bacterii (acest lucru poarta denumirea de „spectru de actiune”).

Cunoasterea spectrului de actiune este criteriul ce determina alegerea antibioticului ce urmeaza a fi folosit. Unele au spectru de actiune mai larg, in timp ce altele au spectru mai limitat.

In cazul anumitor boli, este posibila indetificarea exacta a germenului si ca atare a antibioticului ce trebuie folosit. Acest lucru se face printr-o tehnica numita antibiograma.

Aceasta procedura insa are dezavantajul ca nu da un raspuns pe loc, ci dupa o anumita perioada (doua-trei zile) si daca este nevoie urgent de un antibiotic nu se poate astepta rezultatul.

In general, medicul cunoaste bacteriile prezente in anumite boli si poate prescrie un antibiotic si fara antibiograma.

Reguli ce trebuie respectate pentru administrarea corecta a antibioticelor:

  1. Medicamentul potrivit. Acesta trebuie ales de medic, fie pe baza antibiogramei, fie pe baza experientei sale.
     
  2. Doza corecta. Fiecare antibiotic trebuie dozat in functie de greutatea copilului.
     
  3. Ritmul de administrare zilnica. Pentru a mentine in sange un nivel eficace de antibiotic este foarte important ritmul de administrare. Unele antibiotice se administreaza o data la 6 ore, altele la 8, 12 sau 24 de ore.
     
  4. Durata administrarii. Antibioticul trebuie sa fie prezent in organism o anumita perioada de timp pentru a fi eficient, pentru a distruge bacteriile. Suspendarea prematura poate duce la reinstalarea bolii.

Greseli si clisee
Mult timp, antibioticele au fost privite cu suspiciune si teama, pe seama lor aparand multe clisee, unele inca prezente.

Unul dintre acestea este acela ca antibioticele ne iau din energie. In realitate, cauza slabiciunii organismului este boala, nu antibioticul.

Multe mama considera ca antibioticele scad pofta de mancare. Din nou, cauza este boala, nu medicamentul.

Un alt cliseu este evitarea anumitor tipuri de mancare (oua, unele legume). In realitate, nu exista contraindicatii in aceasta privinta.

Cele mai mari greseli care se fac legate de administrarea antibioticelor sunt cele legate de:

  • Alegerea medicamentului
  • Dozajul corespunzator
  • Frecventa si durata administrarii

Mamele care reduc doza prescrisa de medic gresesc, fiindca dosajul respectiv s-a stabilit respectand anumiti parametri. Este greu de inteles de ce ai merge la un specialist, pentru ca apoi sa nu iei in considerare ce ti-a spus.

O alta greseala este legata de medici. Unii dintre acestia prescriu antibiotic cu prea mare usurinta. Cu siguranta administrarea gresita a antibioticelor reprezinta un lucru negativ, insa unii doctori vor sa se asigure ca nu vor aparea complicatii si prescriu antibiotice chiar si in unele situatii cand acestea nu sunt necesare.

In realitate, majoritatea bolilor febrile ale copilariei sunt cauzate de virusuri (nu de bacterii) importiva carora antibioticele sunt total ineficiente.

Asadar ce comportament trebuie adoptat cu privire la antibiotice?
Acestea trebuie prescrise de medic, nu de catre farmacista sau parinti. Nu este bine sa fie folosite imediat ce apare febra. Este normal sa se apeleze la antibiotice daca dupa trei zile de administrare a medicamentelor obisnuite, antitermice, febra mare persista.

Aceste reguli pot fi retinute ca si criteriu general, pentru a nu face abuz de folosirea antibioticelor atunci cand nu e cazul.

Sursa: „Copilul fericit”, Ed. Corint; Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton