Aparatul cardiovascular si imunitatea
Persistenta unei comunicari intre artera aorta si artera pulmonara normala in utero, dar care trebuie sa se inchida dupa nastere, este o situatie intalnita frecvent la prematuri. De cele mai multe ori aceasta comunicare se inchide prin limitarea aportului de lichide, prin medicatie. Sistemul imunitar al bebelusului nu este suficient de matur pentru a face fata agresiunilor din mediu.
Chiar nasterea prematura ar fi putut fi determinata de o infectie, iar unele proceduri medicale pe care le implica ingrijirea cresc riscul infectios (montarea de catetere, punctii lombare, ventilatie mecanica etc.). Sepsisul neonatal (cu sau fara meningita) poate fi o problema cu consecinte la distanta.
Prematurii trebuie vaccinati dupa acelasi calendar ca si copiii nascuti la termen (la varsta cronologica, necorectata). Exceptiile sunt vaccinul antihepatita cu virus B, care e bine sa fie facut la o greutate de doua kg sau la varsta de doua luni daca nu exista expunere la infectie, si vaccinul impotriva tuberculozei (BCG), recomandat la o greutate peste 2 500 g.
Ce vaccinuri trebuie sa mai faca copiii nascuti prematur?
Vaccinul antigripal este recomandat bebelusilor in varsta de peste sase luni mai ales daca prezinta afectare pulmonara cronica. In afara programului national de imunizari se recomanda vaccinarea anti-Haemophilus influenzae si anti-varicela.
Neurologic si digestiv
Fragilitatea vasculara, variatiile tensionale in lipsa unor mecanisme compensatorii, deficitul de oxigen pot afecta creierul nou-nascutului inainte de termen. Hemoragiile intracraniene sau afectarea substantei albe din jurul ventriculilor cerebrali sunt cele mai frecvente cauze ale deficitelor neuromotorii, ale vazului, auzului sau cognitive. Interventiile precoce ale medicului neurolog si ale specialistului in recuperare sunt esentiale.
Probleme digestive: necroza intestinala acuta (enterocolita necrotica) are ca principal factor de risc prematuritatea. Varsta gestationala medie la care apare este de 30 – 32 saptamani. In majoritatea cazurilor apare dupa instituirea alimentatiei pe cale orala, la una – doua saptamani de viata. Tratamentul consta in oprirea alimentatiei pe cale orala, terapie de sustinere pentru celelalte aparate si sisteme, terapie antiinfectioasa si pentru stadiile avansate de boala, interventia chirurgicala.
Toleranta digestiva capricioasa, refluxul gastro-esofagian, lipsa stimularii suptului in primele saptamani de viata cu inducerea unei aversiuni pentru acest mod de alimentatie sau deficitele motorii orale ingreuneaza efortul de a oferi bebelusului un aport caloric adecvat. Formulele speciale de lapte praf pentru prematuri sau formule care se adauga laptelui matern trebuie administrate pana la 6 – 12 luni.
Diverse greutati
– Copiii cu greutate foarte mica la nastere (< 1 500 g) pot prezenta deficite de atentie, hiperactivitate, dificultati legate de somn. Programele de educatie speciala, psihoterapia si, la nevoie, medicatia sunt de ajutor in ameliorarea acestor probleme.
– Pentru a recupera cat mai bine aceste dizabilitati este obligatorie interventia precoce. Acesti copii trebuie sa beneficieze de evaluari speciale atat in maternitate, cat si dupa „absolvirea' stagiului in sectia de terapie intensiva neonatala.
– Viitoarele mame trebuie sa stie ca un control medical inainte de a ramane insarcinate si verificarile regulate in cursul sarcinii sunt primele masuri de protectie pentru copilul lor! Evitarea prematuritatii, atunci cand este posibil, este primul ajutor pe care-l putem da acestor bebelusi speciali!
Probleme senzoriale
– Retinopatia de prematuritate: anomaliile in procesul de vascularizare a retinei cauzate de imaturitatea structurilor si foarte probabil de expunerea la oxigen pot duce la pierderea vederii in lipsa tratamentului aplicat cu promptitudine.
– Deficitul de auz asociat imaturitatii, dar si tratamentului antibiotic, scorului Apgar mic, ventilatiei mecanice pentru mai mult de cinci zile, infectiilor in utero sau postnatale – situatii frecvente in cazul unei nasteri inainte de termen.
Text: Dr. Alexandra Cozinov, medic specialist neonatolog, Foto: Marian Iorga.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2