Controversele privind vaccinarea copiilor ating un nou nivel.
Ministerul Sănătății face tot posibilul pentru a reduce numărul copiilor nevaccinați și s-a ajuns astfel la un proiect de lege ce prevede niște măsuri drastice.
Potrivit acestuia, copiilor nevaccinați le va fi intrezis accesul la școală și grădiniță. În caz contrar, unitatea de învățământ ar putea plăti amenzi usturătoare.
Proiectul de lege prevede obligativitatea a nouă vaccinuri: cel pentru Hepatita B, BCG – cel care previne complicaţiile date de tuberculoză, tifterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită şi ROR – cel împotriva rubeolei, oreionului şi a rujeolei.
Măsura care iscă nenumărate controverse este aceea potrivit căreia, copilul va fi vaccinat fără ca părintele să fie anunţat anterior, verbal sau în scris. Singura modalitate ca acest lucru să nu se întâmple ar fi ca părinții, din proprie inițiativă, să-și exprime în scris refuzul de a le fi vaccinați copiii.
Părinții trebuie să aibă o fișă cu vaccinurile în momentul în care duc copilul la școală sau la grădiniță. Unitatea de învățământ nu poate accepta un copil nevaccinat decât dacă se angajează ca în decurs de un an să aibă grijă ca acel copil să-și recupereze vaccinurile nefăcute. În caz contrat, copilul poate fi exmatriculat.
Școlile sau grădinițele care vor accepta copiii nevaccinați vor plăti amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei. Dacă unitatea de învățământ decide să păstreze copiii care nu au recuperat vaccinările în primul an de la înscriere, amenzile sunt de 2.500 de lei pentru fiecare caz, informează digi24.ro.
Părinții care nu-și vaccinează copiii ar putea risca închisoarea
Și părinții vor avea obligații potrivit noului proiect de lege. Cei care nu îşi vaccinează copiii până la trei ani vor face consiliere psihologică. Dacă şi după consiliere refuză vaccinarea, ei ar putea fi acuzaţi de rele tratamente aplicate minorului. Acest lucru implică închisoare de la trei la șapte ani. Mai mult, în instanţă se poate merge până la decăderea din drepturile părinteşti.
Text: Alina Serea