Nu mi-ar fi trecut niciodata prin cap ca este ceva in neregula cu mine daca nu as fi primit in primele saptamani multe rigle peste mana, pentru ca scriam cu stanga.
Tin minte ca pe toata perioada scolii sentimentele mele au oscilat: m-am simtit cand deosebita – scriam mai frumos cu stanga decat multi alti colegi cu dreapta, cand ciudata, de-a dreptul, in functie de comentariile celor din jur.
Micile pedepse si-au facut repede efectul, dar cu toata bunavointa, textele mele de la Caligrafie, scrise cu mana dreapta, nu au primit niciodata o nota mai mare de opt.
Acum, ca stangaci „indreptat continui sa imi folosesc mai mult mana stanga si inca raspund cu intarziere la intrebari legate despre directie – dreapta sau stanga.
De-a lungul timpului
Stangacia a fost interpretata in multe culturi ca semn al raului. Romanii desemnau prin acelasi cuvant, sinistra, si partea stanga, dar si raul, la fel ca si chinezii, iar in multe din limbile europene, drept este cuvantul care desemneaza si dreptatea, corectitudinea (recht, droit, derecho).
Copiii care foloseau stanga pentru a scrie erau pedepsiti, de obicei, prin lovirea peste mana vinovata, care mai putea fi legata la spate… Inuitii credeau ca stangacii sunt vrajitori, iar barbatii japonezi aveau dreptul sa divorteze de sotia lor daca se dovedea ca aceasta este stangace.
Si astazi, in multe parti ale lumii, este considerata o mare impolitete sa mananci sau sa primesti daruri cu mana stanga. Ironia face ca pana si arabii, care scriu de la stanga la dreapta, considera ca mana stanga este impura (din considerente care tin de igiena. Dar sa nu intram chiar asa de mult in detalii…).
… Spun cercetatorii
Numarul copiilor stangaci creste in fiecare an, spun cercetatorii, care nu pot explica suficient de convingator fenomenul. In prezent, aproximativ 15 % din populatia adulta din intreaga lume este stangace (conform altor date, intre 8-10%), iar intr-o lume dominata de dreptaci, inmultirea stangacilor ar putea deveni o problema…
In ultimele decenii, cercetatorii s-au pus serios pe treaba pentru a putea raspunde la intrebarea: ne nastem stangaci sau devenim? Ei bine, parerile sunt impartite.
Studiile demonstreaza, de exemplu, ca, daca din anumite motive un copil sau un adult nu-si poate folosi mana dreapta o perioada mai indelungata de sase luni, el va deveni stangaci si va continua sa foloseasca mana stanga si dupa vindecarea celei drepte.
Aceste situatii contrazic intrucatva ipotezele cercetatorilor care se straduiesc sa demonstreze ca ne nastem stangaci. Conform unor teorii, un nivel ridicat de testosteron in timpul sarcinii are legatura cu nasterea unui copil stangaci.
Neurologul Norman Geschwind este convins ca nivelul de testosteron are mari influente asupra „modelarii creierului. Acesta ar incetini dezvoltarea emisferei stangi a creierului, fapt ce ar determina migrarea neuronilor in emisfera dreapta. Iar mult mai dezvoltata emisfera dreapta ar deveni, in acest fel, centrul limbajului si al mainii determinante.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5