Consumul de alcool cu moderatie, in timpul alaptarii, imi poate afecta copilul? E posibil, daca nu iti iei masuri de precautie. Aceeasi cantitate de alcool care ajunge in sange, ajunge si in laptele matern.
In situatiile in care bei un pahar de vin, cantitatea de alcool care ajunge in sange (si deci, in lapte) este mica. Cu toate acestea, nou-nascutul are ficatul subdezvoltat si nu poate procesa alcoolul la fel de bine ca cel al unui adult.
Alcoolul poate afecta modul in care bebelusii alaptati dorm si mananca. Pe o perioada de 4 ore din momentul in care mama care alapteaza consuma o bautura alcoolica, precum 120 g vin sau o doza de bere, copilul alaptat va consuma cu 20% mai putin lapte.
Totodata, bebelusul alaptat dupa consumul ponderat de alcool va adormi mai rapid si mai usor, insa se va trezi mai des si va dormi mai putin.
Adevaratele efecte ale alcoolului consumat pe parcursul lunilor de alaptare nu sunt clar cunoscute.
Mai ales in primele 3 luni de viata ale sugarului, cea mai inteleapta decizie ar fi sa nu consumi deloc alcool.
Revelion, zile de nastere sau aniversari speciale, toate se pot suprapune cu perioada in care alaptezi nou-nascutul.
Pentru a servi fara griji un pahar de sampanie sau vin, asigura-te ca il hranesti pe bebe inainte, mai ales daca il alaptezi exclusiv la san.
Ca alternativa, poti folosi pompa de san inainte de a consuma alcool cu moderatie, si poti stoca laptele extras pentru a-ti hrani copilul oricand are nevoie.
In orice eventualitate, chiar si dupa un consum moderat de alcool ar trebui sa astepti minim 2 ore, pentru ca organismul sa il asimileze si elimine din corp, inainte de a alapta din nou bebelusul la san.
Mai mult de un pahar, in timpul alaptarii, nu este deloc recomandat sa consumi.
Cu cat consumi mai mult alcool, cu atat dureaza mai mult ca organismul sa il elimine.
De exemplu, o femeie de cca 60 de kg, de inaltime medie, care consuma 3 bauturi in decurs de o ora, va avea nevoie de sapte ore si jumatate pentru a elimina alcoolul din organism.
Sursa: BabyCenter