De multe ori, ai impresia ca micutul are o problema la ochi, dar nu intotdeauna ai avut dreptate sa intri in panica.
Poate „l-a tras curentul, s-a lovit la ochi fara sa-si dea seama, si-a bagat din greseala degetelul printre gene, ce mai, un milion de mici accidente care pe tine te fac sa te sperii fara motiv.
Dar cand roseata ochiului se prelungeste, cand micutul da semne ca „nisipul din ochi sta mult timp acolo, atunci e cazul sa te adresezi unui medic specialist, cat mai curand. Un tratament inceput din timp are sanse mai mari de reusita.
In conjunctivitele bacteriene, ochiul este rosu, apare senzatia de corp strain, iar secretia este mucopurulenta – de obicei copilul se trezeste dimineata cu „ochii lipiti. In conjunctivitele virale (apar frecvent in cursul unei raceli) ochiul este rosu, foarte lacrimos, cu senzatia de „nisip in ochi si cateodata face si o secretie mucoasa.
Conjunctivitele alergice prezinta, pe langa ochi rosu si lacrimare abundenta, o senzatie puternica de mancarime. Diagnosticul si tratamentul trebuie stabilite de catre un medic oftalmolog. Tratamentul este local, sub forma de picaturi, iar in formele severe se adauga si tratament general.
Conjunctivita care apare la nou-nascut este cauzata fie de o malformatie congenitala minora – imperforarea canalului lacrimal la unul sau ambii ochi, fie de o infectie.
Intrucat exista multiple microorganisme ce pot cauza conjunctivita la nou-nascut, amintim doar infectiile cele mai periculoase si anume cea gonococica si cea cu Chlamidia. Aceste doua bacterii sunt responsabile de gonoree si respectiv de infectia cu Chlamidia – boli cu transmitere sexuala.
Ce legatura are puiul de om cu aceste infectii? Ei bine, el le contacteaza in momentul trecerii prin canalul de nastere al mamei infectate. La cateva zile dupa nastere, micutii infectati prezinta o secretie oculara mucopurulenta abundenta, iar pleoapele devin rosii si edematiate (umflate).
Este foarte important ca diagnosticul corect sa fie pus cat mai repede, pentru a se institui tratamentul adecvat. In maternitate, nou-nascutilor li se administreaza picaturi, in scopul prevenirii acestor forme de conjunctivita neonatala. Conjunctivita gonococica este extrem de periculoasa daca nu este tratata la timp, deoarece gonococul este un germene agresiv, capabil sa perforeze corneea.
Cunoscuta popular drept „ochi rosu', este inflamatia conjunctivei – membrana transparenta care acopera albul ochiului si partea interna a pleoapelor. Este o afectiune frecventa si nu prezinta nici un pericol pentru ochi sau pentru vedere. Aceasta inflamatie poate avea la origine infectiile, alergiile si substantele iritante pentru ochi (sampon, praf, fum, clorul din piscina, produsi chimici etc.).
Medicul oftalmolog ii va prescrie micutului tau si un tratament sub forma de picaturi. Aceasta conduita variaza in functie de tipul conjunctivitei (bacteriana, virala, alergica), de severitatea ei si, nu in ultimul rand, de varsta copilului (exista medicamente care sunt contraindicate copiilor mici sau foarte mici).
In conjunctivitele alergice, pe langa picaturi, s-ar putea sa-i fie prescrise si pastile impotriva alergiei.Important este sa te prezinti cu copilul la un medic oftalmolog pentru stabilirea corecta a diagnosticului si pentru prescrierea unui tratament adecvat.Respecta cu strictete indicatiile acestuia si mergi cu copilul la control pentru a putea urmari evolutia bolii.
1. Igiena este cea mai buna metoda de preventie. Spala-i cat poti de des mainile cu apa si sapun.
2. Curata-i secretia de la ochisori de doua ori pe zi, cu vata inmuiata in apa calda sau cu un servetel (nu cu prosopul de fata). Dupa ce ai terminat, arunca tamponul si spala-te bine pe maini cu apa si sapun.
3. Spala des fetele de perna si prosoapele cu apa fierbinte si detergent.
4. Nu-l lasa sa se atinga sau sa se frece la ochiul infectat. Daca totusi a facut-o, trebuie sa se spele imediat pe maini.
5. Nu folositi cu totii acelasi prosop de fata sau de maini.
6. Spala-te pe maini de fiecare data dupa ce-i pui picaturile in ochi.
7. Nu-l duce la gradinita sau la scoala doua – trei zile daca doctorul ti-a spus ca are conjunctivita bacteriana sau virala. Aceste forme de conjunctivita sunt contagioase (se transmit de la o persoana la alta prin atingerea ochiului infectat, prin folosirea acelorasi prosoape sau lenjerii, dar si prin tuse sau stranut).
Intrebare: Baietelul meu are patru luni si prezinta de la nastere o secretie usoara la un ochi, care lacrimeaza mai tot timpul.
Raspuns: Situatia descrisa este determinata, cel mai frecvent la aceasta varsta, de imperforarea canalului lacrimal la ochiul respectiv.
In mod normal, lacrimile se scurg prin cele doua puncte lacrimale situate in coltul intern al ochiului, prin sacul lacrimal si canalul lacrimo-nazal, in cavitatea nazala. Aceasta afectiune apare in momentul in care canalul lacrimonazal nu se perforeaza in timpul ultimului trimestru de sarcina. Parintii observa ca bebelusul are tot timpul un ochi mai lacrimos, iar apoi apare si infectia – o secretie galbuie la ochisorul afectat.
Pana la varsta de trei luni, dezobstructia canalului lacrimal se poate face si spontan, prin masarea usoara, de trei ori pe zi, a zonei corespunzatoare sacului lacrimal (langa coltul intern al ochiului, la baza nasului) – medicul pediatru sau oftalmolog iti va arata cum se face acest masaj.
Daca apare suprainfectia, medicul va prescrie si niste picaturi cu antibiotic, speciale pentru copiii de aceasta varsta. Dupa trei luni, dezobstructia canalului lacrimal se poate face doar chirurgical – o procedura extrem de simpla, efectuata de catre medicul oftalmolog, sub anestezie generala (anestezie inhalatorie, pe masca).
Insa cel mai important lucru care trebuie stiut este ca dezobstructia de canal lacrimal se poate face doar pana la varsta de un anisor (dar dupa trei luni).
Text: Dr. Adina Grigorescu
Foto: 123rf.com