Concediu de maternitate in 2018 – ce se schimba

Mamicile care urmeaza sa nasca anul acesta si vor beneficia de concediu de maternitate in 2018, trebuie sa stie ca in conditiile legii, concediul de maternitate are o perioada fixa de 126 de zile calendaristice, care se imparte in mod egal intre concediul prenatal si cel postnatal (cate 63 de zile fiecare perioada).

Mamele care vor beneficia de concediu de maternitate in 2018 trebuie sa stie ca impartirea celor 126 de zile poate fi facuta si altfel decat in mod egal insa doar cu acordul medicului care urmareste sarcina insa concediul postnatal, din perioada de lauzie, nu trebuie sa fie mai mica de 42 de zile calendaristice.

Cerinte pentru concediul de maternitate in 2018

Pentru a beneficia de concediu de maternitate in 2018, mamicile trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:

  • sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania
  • sa aiba un certifical medical eliberat de medicul curant
  • sa fi cotizat cel putin o luna in ultimele 12 luni pntru contributia de concedii si indemnizatii

Pentru mamicile care nu indeplinesc conditiile, daca nasc in termen de 9 luni de la pierderea calitatii de asigurat, nu isi pierd dreptul la concediul de maternitate insa pentru a beneficia de concediu de maternitate in 2018, trebuie sa faca dovada, prin acte oficiale eliberate de angajator, ca nu si-au pierdut calitatea de asigurat din motive ce ii pot fi imputate.

Drepturile mamelor care sunt in concediu de maternitate in 2018

In codul muncii este interzis ca salariatele insarcinate sau cele care au nascut recent sa fie concediate. De asemenea, nici femeile aflate in concediu de maternitate nu pot fi concediate. Singurele situatii in care femeile insarcinate sau cele care au nascut pot fi concediate sunt in cazul in care firmele la care lucreaza se afla in reorganizare judiciare, faliment sau dizolvare.

De asemenea, angajatele insarcinate si mamele lauze sau care alapteaza au parte de drepturi speciale la locul de munca, asa cum este stipulat in Ordonante de Urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.

Conform acestei ordonante, care se aplica gravidelor si mamelor care beneficiaza de concediu de maternitate in 2018, angajatorul este obligat sa previna expunerea lor la riscuri care le pot pune in pericol sanatatea sau siguranta si nici nu le este permis sa le impuna sarcini care sa fie daunatare sanatatii, sarcinii sau fatului.

In cazul in care apar situatii care pun in pericol sanatatea si siguranta gravidelor sau mamelor, angajatul este obligat sa modifice temporar conditiile sau programul de munca al femeilor afectate, le pot repartiza pe alte posturi sau daca nu exisa nicio alta varianta, acestea pot intra in concediu de risc maternal.

Sursa: avocat.net
Foto: Shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie
Buton