1 kg peste (crap, somn, stiuca)
3-4 morcovi
1legatura patrunjel
200 g faina
1 ceapa mare
1-2 ardei grasi
2 rosii de marime mijlocie,
bors sau zeama de varza
sare de lamaie sau otet
frunze de leustean
untdelemn
sare si piper dupa gust.
Pestele, curatat se taie in bucati potrivit de mari, pe grosime (4-5 cm). Zarzavatul, ras prin razatoarea cu gauri mari, impreuna cu ceapa, se caleste cu 2-3 linguri de untdelemn, 2 minute, apoi totul se stinge cu 1 1/2 l apa fierbinte si se lasa sa fiarba bine. Se adauga ardeii taiati in felii subtiri (1/2 cm) si rosiile taiate in felii de 2 cm grosime. Ciorba se acreste imediat cu bors sau zeama de varza, sau cu alta acreala (otet, zeama de lamaie), si se sareaza, completand cu apa, ca ciorba sa nu fie prea deasa (ardeii si rosiile fierb in mediu acid).
Substanta acra si sarea se adauga inainte de a se introduce carnea de peste, pentru ca aceasta sa nu se sfarame la fiert. Cand clocoteste ciorba, se adauga bucatile de peste si se fierb circa 20-30 minute, pana cand se inmoaie. Daca furculita intra cu usurinta in carne, atunci inseamna ca aceasta este fiarta. Se ia de pe foc (sa nu se sfarme carnea) si se aromeaza cu leustean si patrunjel. Pofta buna!