Alăptarea după o naștere prin cezariană poate fi mai dificilă decât în cazul unei nașteri naturale. Asta nu înseamnă nicidecum că mamele care nasc prin cezariană nu-și vor alăpta cu succes copiii. Este bine să fii relaxată și să găsești o poziție de alăptare comodă, care să nu pună presiune pe incizie.
Pozițiile de alăptare în cazul unei operații de cezariană nu sunt cu mult diferite de cele pe care femeiele care nasc natural le folosesc. Diferența constă în faptul că mama trebuie să găsească soluții pentru a nu resimți durerea provocată de incizie.
Lactația
Una dintre cele mai mari temeri ale femeilor care nasc prin cezariană este aceea că ar putea să nu aibă lapte. Foarte rar se întâmplă acest lucru. Faptul că laptele vine mai greu este considerat de mulți doar un mit. Studiile au arătat că lactația este stimulată după nașterea copilului, în momentul în care este îndepărtată placenta. Acest lucru produce o schimbare hormonală.
Este important însă ca și după nașterea prin cezariană copilul să fie pus la sân, cât mai repede cu putință.
Medicamentele calmante
Anestezia și calmantele care ți se dau în cazul unei operații de cezariană nu afectează lactația. Sunt multe medicamente care pot fi folosite în cazul în care mama vrea să alăpteze, dar este bine să discuți acest lucru cu medicul tău și să-ți prescrie pastile care să fie permise în alăptare.
Poziții de alăptare comode după nașterea prin cezariană:
Poate părea o poziție nefirească de a alăpta copilul, dar este cu siguranță cea mai comodă poziție de după o naștere prin cezariană. Mama trebuie să stea rezemată și să aibă o pernă în lateral, care să susțină greutatea copilului. Micuțul va sta, așa cum se și numește poziția, în lateral, cu trupul sub brațul mamei, foarte aproape de ea. Dacă alăptăm copilul la sânul stâng, spre exemplu, îi vom susține capul cu mâna stângă. Cu cealaltă mână ne asigurăm că bebelușul apucă în mod corect sânul, adică și o parte din aureolă nu doar mamelonul.
Este poate cea mai naturală poziție de alăptare și în care copilul stă cel mai apoape de mamă. Asigură-te că stai comod, cu spatele drept. Nu trebuie să te apleci tu pentru ca micuțul să ajungă la sân, ci trebuie să-l ridici pe el la nivelul sânului. Ca să nu-ți fie greu să ții copilul, pune o pernă în poală care să îl susțină. Va fi mai puțin dureros. Ține-l pe micuț cu fața spre tine, cu burtica lui lipită de abdomenul tău. Cu mâna opusă sânului la care alăptezi îi ții capul, iar cu cealaltă ții sânul pentru a putea controla felul în care bebelușul îl apucă.
Pentru multe mame aceasta este poziția ideală pentru că, după alăptare, copilul poate adormi liniștit fără a-l muta în altă parte. Mama trebuie să se asigure că stă comod, într-o parte, față în față cu bebelușul. Dacă alăptezi la sânul drept, spre exemplu, cu mâna dreaptă vei susține capul și corpul copilului, iar cu cea stângă vei ține sânul și te vei sigura că micuțul suge corect. Poți pune atât în spatele tău, cât și în spatele bebelușului perne de susținere. Va fi mai comod și mai puțin dureros.
Text: Alina Serea