Trecerea de la scutece la olita este o provocare pentru orice parinte. Da, am scris bine, parinte nu copil pentru ca in timp ce piticii nu au atlceva de facut decat sa se aseze pe olita si sa isi faca treaba, parintii sunt cei care duc greul si trebuie sa face strategii, sa se adapteze si sa gaseasca cea mai buna metoda de convingere pentru puiul lor.
Iata care sunt cele 10 porunci ale pregatirii pentru olita
Zici ca ideea de a-ti mitui copilul nu iti surade? Nicio problema. In loc sa spui ca ti-ai mituit copilul sa faca la olita cu bomboane, ciocolata, prajituri, baloane, desene animate si orice altceva iti trece prin cap, poti spune ca ai folosit unelte motivationale extrinseci pentru ca obtine un comportament pozitiv. Poate ca suna mai bine insa, una peste alta, tot mita este si ghici ce? Chiar functioneaza!
Cand vine vorba despre pregatirea pentru olita, ficare copil este diferit, asa ca, sa faci comparatie cu alti copii nu iti va fi de folos. Urmareste indiciile pe care ti le da copilul tau si nu te lasa dusa de val comparandu-l cu alti copilasi.
Si cand asta nu o sa te duca nicarieri si nu vei obtine niciun rezultat, o sa sari direct la porunca numarul 4.
Invatarea folosirii olitei poate parea de multe ori un exercitiu inutil si s-ar putea ca uneori sa ai impresia ca micutul tau o face intentionat. Adevarul este insa ca exista cu adevarat o legatura intre creier si vezica insa uneori, semnalul se pierde pe drum.
Cea mai mare gresala este sa fortezi copilul sa foloseasca olita atunci cand nu este pregatit, mai ales ca asta inseamna un stres foarte mare atat pentru tine cat si pentru el. Fii atenta la semnale copilului tau si incepeti procesul „olita” atunci cand este cu adevarat pregatit.
Vina face parte din procesul de invatare a folosirii olitei, iar accidentele fac si ele parte 100% din acest proces. Nu il face sa se simta rusinat, vinovat si nu il pedepsi cand are un accident.
Vei auzi peste tot ca pregatirea pentru olita este ingrozitor de grea insa asa cum spuneam mai sus, fiecare copil este diferit si daca alegi momentul in care copilul tau este cu adevarat pregatit pentru olita, procesul in sine nu va fi atat de dificil.
Consecventa este cheia pregatirii pentru olita, in special la inceputul procesului. Pune copilul pe olita dimineata, inainte de somnul de pranz si seara inainte de culcare. Asa te vei asigura ca va avea o rutina in aceea ce priveste olita si iti vei usura si tu munca.
In ciuda celor mai bune intentii, accidentele se intampla chiar si la copiii care folosesc cu succes olita. Sfatul meu este sa ai la tine si un set de hainute de schimb si pentru hainutele de schimb.
Cateodata, nu poti trece prin procesul de pregatire pentru olita decat cu umor. Gandeste-te ca mai devreme sau mai tarziu, toti copiii renunta la scutece asa ca indiferent de cum decurge procesul cu olita pentru tine si copilul tau, pastreaza-ti simtul umorului pentru ca aceasta pregatire nu va dura o vesnicie.
Sursa: babble.com
Text: Simona David