Humusul (îl mai găsești scris Hommos, Hummus, Hommous) este o sursă foarte bogată de acizi grași esențiali Omega-3, furnizează cantități importante de fier, vitamina B6, mangan, cupru, acid folic și, nu în ultimul rând, conține triptofan, fenilalanină și tirosină, substanțe care îmbunătățesc calitatea somnului.
Calitățile nutritive ale humusului sunt date atât de năut, care nu conține colesterol și grăsimi saturate și este foarte bogat în proteine, dar și se sosul din susan, tahini, bogat în proteine și calciu.
Uleiul virgin de măsline, care se folosește la prepararea humusulului este un alt ingredient foarte sănătos, care funrizează grăsimi 'bune', mononesaturate, în mare parte (citește și Ce ulei este cel mai bun)
Usturoiul și zeama de lămâie, folosite în toate rețetele de humus, sunt și ele bogate în antioxidanți, contribuind la întârirea imunității.
Ingrediente pentru 2 cești și jumătate
Mod de pregătire
Dacă fierbi tu năutul, să știi căfierbe mai repede dacă îl lași la înmuiat câteva ore sau peste noapte, caz în care fierbe cam într-o oră și jumătate, la foc mediu, într-un vas acoperit. Dacă folosești nput din conservă, clătește-l bine, pâna apa rămâne curată și scurge-l bine.
Pune apoi într-un blender năutul, pasta de susan, usturoiul, o lingură de suc de lămâine, o lingură de ulei de măsline și chimenul măcinat și pasează totul, până obții o pastă fină. Mai adaugă o lingură de ulei și mai pasează încă 30 de secunde.
După gust, mai poți pune suc de lămâie sau usturoi (nu prea mult, dacă servești humus și copiilor). Când servești, poți pune pe lângă humus puțin ulei de măsline și presară pe deasupra câteva semințe de pin.
Se poate servi cu batoane de legume crude sau tabouleh (salată libaneză din roșii, cu pătrunjel și ceapă).
foto Shutterstock