Un catel poate fi partenerul ideal de joaca pentru copilul tau, paznicul lui devotat si chiar un exemplu de buna purtare. Merita sa-l aiba prin preajma.
Cercetatorii din lumea intreaga au ajuns la concluzia ca animalele de companie contribuie in mod esential la dezvoltarea armonioasa si echilibrata a copiilor. Chiar si adultii devin mai relaxati, mai degajati si mai stapani pe ei daca au in grija un animal.
Multi isi pun insa intrebarea: este indicat ca intr-o locuinta in care sunt copii sa existe si un caine? Printre cele mai frecvent discutate probleme este cea de ordin igienic.
Indiferent daca exista sau nu un caine in casa, copilul trebuie invatat, de exemplu, sa se spele pe maini dupa ce s-a jucat cu orice fel de animal.
Cat despre caine, acesta are un program de vaccinari si deparazitari care trebuie respectat pe tot parcursul vietii sale, chiar daca traieste sau nu in preajma unui copil. Daca aceste reguli vor fi respectate, nu vor exista probleme.
Daca ai un copil alergic sau cu probleme respiratorii, nu adopta animale de companie cu blana.
Pentru copiii singuri la parinti, cainele poate fi un nepretuit tovaras de joaca: el nu este niciodata obosit sau ocupat. Copilul invata ca un animal nu este o jucarie, ci o fiinta cu suflet si sentimente, fata de care trebuie sa-si arate dragostea, respectul si grija.
Avand un caine, copilul isi poate face o multime de alti prieteni (si ei posesori de catei), poate participa la expozitii canine sau la programe de dresaj. Copilul isi poate descoperi astfel o pasiune sau chiar o vocatie pentru intreaga viata.
Situatia frecvent intalnita in ultima vreme este ca familia sa detina deja un caine atunci cand apare bebelusul. Iar un caine adult – fie el educat, intelept si ascultator – poate deveni gelos daca, o data cu sosirea micutului, va fi exclus brusc din viata de familie.
Este bine sa aduci acasa un lucru impregnat cu mirosul copilului, inca dinainte de sosirea acestuia de la maternitate. Cainele va recunoaste acest miros cand noul membru al familiei va fi adus acasa. Evident, vor trebui stabilite noi reguli, dar cainele le va accepta si il va lua in grija pe bebelus, dand alarma de fiecare data cand acesta plange sau ceva nu este in regula.
Atunci cand cel mic va intelege ce se intampla in jurul lui, cainele va reprezenta o atractie deosebita. De pilda, simpla prezenta a cainelui ii stimuleaza pe copii sa vorbeasca si sa mearga de timpuriu. In general, copiii care au posibilitatea sa creasca alaturi de un caine nu se tem de animale sau de alte lucruri, sunt mai dezinvolti, mai comunicativi, mai putin egoisti.
Numarul cainilor care traiesc acum in mediul urban, impartind cu noi spatiul restrans al unui apartament de bloc, este in crestere. Tot mai multe familii care au copii detin si un caine sau se gandesc sa isi cumpere unul.
Sfaturi pentru adulti:
Text: Dr. veterinar Cezar Garboan,
Foto: Shutterstock.com