Cafea sănătoasă și bună și pentru copii? Da, ai citit bine! Nu se face din tradiționalele boabe de cafea, ci din..orz!
Cea mai veche plantă cerealieră cunoscută și folosită pe pământ este, se pare, și cea mai sănătoasă. Dacii făceau pâine din orz, chinezii considerau orzul o plantă sfântă, iar egiptenii îi slăveau virtuțile.
Orzul este bogat în vitamine din complexul B, fier, magneziu, zinc, fosfor și cupru și conține antioxidanți puternici, seleniu și quercitină.
Cu orz tratezi bronșite cronice, tuse, gastrite, ulcer, pancreatită, dischinezie biliară, hepatite, acnee, eczeme, nevralgii, impotență, reumatism, hemoroizi și o mulțime de alte afecțiuni.
Pune boabele de orz, fără pleavă, pe o tavă, rumenește-le bine la cuptor, la foc mic, fără a le arde, și apoi dă-le prin râșnița de cafea (o dată sau de două ori, în funcție de consistența dorită). Obții o pulbere din care prepari o cafea foarte sănătoasă – pui 2 lingurițe la o ceașcă. Poți adăuga puțin zahăr brun sau un îndulcitor naturale (sirop de stevie).
foto Shutterstock